50 χρόνια Honda Civic

Auto


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022, 16:30

Η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία γιορτάζει ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της το Honda Civic, για τα 50 χρόνια επιτυχίας του. 

Μετά από 27,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε 170 χώρες και 11 γενιές το Honda Civic συνεχίζει να θέτει νέα σημεία αναφοράς στην κατηγορία και να υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών σε όλο τον κόσμο.

Πρώτη του κυκλοφορία έγινε το 1972 ως ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο για όλες τις αγορές, προσφέροντας εξαιρετική πρακτικότητα στην καθημερινή οδήγηση. Εξοπλισμένο με τον επαναστατικό κινητήρα Compound Vortex Controlled Combustion (CVCC), το Civic έγινε το πρώτο όχημα που συμμορφωνόταν με τον αυστηρότερο κανονισμό εκπομπών ρύπων στον κόσμο, το νόμο του 1970 για τον καθαρό αέρα (Clean Air Act),

Το 1979, η δεύτερη γενιά Civic έφτασε μαζί με ένα βελτιωμένο κινητήρα CVCC-II, βασισμένο στην επιτυχία του πρώτου Civic με κινητήρα 1.3 λίτρων που προσέφερε πιο ομαλή απόδοση ισχύος και μικρότερη κατανάλωση.

Η τρίτη γενιά του Honda Civic παρουσιάστηκε με μια διαφορετική σχεδίαση και με μεγαλύτερο μεταξόνιο. Ενώ για πρώτη φορά η Honda παρουσίασε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση με την ονομασία «Man Maximum-Machine Minimum».

Το 1987, η τέταρτη γενιά Civic εισήγαγε μία νέα γκάμα επιλογών όσον αφορά τους κινητήρες που υιοθετούσαν το σύστημα VTEC (Variable Valve Timing & Lift Electronic Control / Μεταβλητός Χρονισμός Βαλβίδων & Ηλεκτρονικός Έλεγχος Βύθισης) της Honda. Ο μηχανισμός μεταβλητού χρονισμού έφερε την επανάσταση στην τεχνολογία κινητήρων, προσφέροντας μεγαλύτερη απόδοση στις υψηλές στροφές και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου στις χαμηλές στροφές – χαρίζοντας στο Civic αρκετά βραβεία.

Η πέμπτη γενιά Civic το 1991, με μία πιο κομψή και αεροδυναμική σιλουέτα που αναδείκνυε τη σπορ γοητεία του, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε την καθημερινή λειτουργικότητα που είχε γίνει συνώνυμη με το μοντέλο. 

Η έκτη γενιά Civic αναπτύχθηκε με σκοπό να ξεπεράσει την αξία της κατηγορίας του. Τη δεκαετία του 1990, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν εξοπλισμένο με κινητήρα VTEC νέας τεχνολογίας.

Το 2000 αποκαλύφθηκε η έβδομη γενιά και κύριος της χαρακτηριστικό ήταν  η πρώτη η οποία προσέφερε υβριδική τεχνολογία. Αυτό το Civic υπήρξε το πιο αποδοτικό 5θέσιο βενζινοκίνητο όχημα παραγωγής σημειώνοντας εξαιρετική κατανάλωση μόλις 29,5km/l.

Το 2005, η όγδοη, hatchback γενιά Civic έφτασε με ένα φουτουριστικό στυλ για τις Ευρωπαϊκές αγορές, μία μάσκα Perspex και τριγωνικά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων των διπλών απολήξεων εξαγωγής – που το κατέστησαν ένα από τα πιο ξεχωριστά οχήματα που κυκλοφορούσαν στο δρόμο

Η ένατη γενιά Civic πρόσθεσε περαιτέρω βελτιώσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου για τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αποδοτικότητας στην κατηγορία του. Συγκεκριμένα με τον αναβαθμισμένο κινητήρα 1.6 DTEC, το όχημα απέσπασε τον τίτλο «Lowest fuel consumption – all 24 contiguous EU countries (all cars)» στο θεσμό Guinness World Records, καταγράφοντας μέση κατανάλωση 2,82 λίτρων ανά 100 χλμ. σε ένα ταξίδι μήκους 13.948 χλμ., διάρκειας 25 ημερών, διασχίζοντας και τις 24 γειτονικές χώρες της Ε.Ε.

Μία πλήρως ανασχεδιασμένη 10η γενιά έφτασε το 2015 με δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κινητήρων VTEC TURBO και ενσωματωμένα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και βοηθήματα οδηγού του πακέτου τεχνολογιών Honda SENSING, για πρώτη φορά. Κατασκευασμένο με πιο άκαμπτο πλαίσιο και πιο δυναμικές επιδόσεις, παρείχε την τέλεια βάση για το 2017 Civic Type R, που άνοιξε νέους ορίζοντες για τα hatchback υψηλών επιδόσεων.

Φέτος Βασισμένο σε μία κληρονομιά 50 χρόνων, η 11η γενιά Civic συνδυάζει τις ισχυρές επιδόσεις και την αποδοτικότητα με βελτιωμένα επίπεδα άνεσης εσωτερικού, οπτικής γοητείας και συνολικής χρηστικότητας. Ταυτόχρονα η νέα έκδοση αποτελεί ορόσημο για την Honda καθώς αποτελεί το πιο πρόσφατο μοντέλο που εξηλεκτρίζεται ολοκληρώνοντας τη δέσμευση «Electric Vision» του 2022 της Honda Motor Europe να εξηλεκτρίσει όλα τα mainstream μοντέλα της.

Εξοπλισμένο με την πιο προηγμένη έκδοση του πολυβραβευμένου πλήρως υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης e:HEV στάνταρ, προσφέροντας συναρπαστική δυναμική και επιδόσεις με εντυπωσιακή οικονομία και απόδοση.

Ο Tom Gardner, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Honda Motor Europe Ltd., δήλωσε:

«Ήδη από την πρώτη γενιά του, που έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής, το Honda Civic ήταν ένα εμβληματικό μοντέλο για τους Ευρωπαίους πελάτες. Η 11η γενιά ενσωματώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργικότητας, της χρηστικότητας και της άνεσης από την πρώτη κιόλας γενιά Civic. Έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, διεύθυνσης και ανάρτησής του προσφέρουν συναρπαστικά επίπεδα απόδοσης, δυναμικής απόκρισης και πληροφόρησης που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της απήχησης του Civic.»


 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.