Χιλιάδες Ισραηλινοί έδωσαν το παρών στην Πορεία των Σημαιών

Διεθνή

Στην πορεία των σημαιών συμμετείχαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στην επέτειο της κατάληψης της πόλης από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Η πορεία γίνεται στην Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο. Η φετεινή πορεία αυτή οργανώθηκε σε τεταμένο κλίμα: από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη περίπου 200 άνθρωποι, οι 35 εκ των οποίων στον «πόλεμο των πέντε ημερών» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλίμα έντασης υπήρξε στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλιά Πόλη, όταν συμμετέχοντες στην πορεία επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του ίδιου πρακτορείου είπαν ότι είδαν νεαρούς Εβραίους να φτύνουν Παλαιστίνιους και να κλωτσούν έναν από αυτούς, προτού να επέμβει η αστυνομία για να τους διαλύσει.

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στους Άραβες».

Διαμαρτυρίες στη Γάζα

Στη Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δακρυγόνα προς την πλευρά εκείνων που πλησίαζαν τον φράχτη ασφαλείας.

Πηγή προσκείμενη σε παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας στη Γάζα είπε εξάλλου ότι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς,εκτόξευσαν «προειδοποιητικά» μια ρουκέτα προς τη Μεσόγειο.

AP Photo/Fatima Shbair/ Από τη διαμαρτυρία των Παλαιστινίνων στη Γάζα

Η «Πορεία των Σημαιών» είναι μια διαδήλωση που οργανώνεται από το Ισραήλ με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», για να γιορταστεί η «επανένωση» της πόλης μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, καθώς την θεωρεί «παράνομη» με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η πορεία περνάει κατά παράδοση από την Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και καταλήγει στο Τείχος των Δακρύων, τον ιερό τόπο προσευχής των Εβραίων.

Εθνικές Εκλογές 2023

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *