Χατζηδάκης: «Αναμένουμε έγκριση για επέκταση του “Ηρακλή”, η ελληνική οικονομία έχει ισχυροποιηθεί»

Οικονομία

«Δεν είμαστε “μάγοι”. Προσπαθούμε συνεχώς να συνδυάζουμε την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής”, αφού έχουμε υποβάλλει τις πρώτες μας ιδέες και αναμένουμε την έγκριση», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με την επανενεργοποίηση του «Ηρακλή», του προγράμματος τιτλοποιήσεων που «καθαρίζει» τους τραπεζικούς ισολογισμούς από «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, προσέθεσε ότι «τα “κόκκινα” δάνεια που ήταν σε ένα ποσοστό 40%», “έπεσαν” στο 10%. Το φθινόπωρο θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα».

Ως προς την εξαγγελία της δέσμης δέκα μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε ότι «οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν διευρυνθεί, τα τελευταία χρόνια. Με τις προσπάθειες που έγιναν, έχει μειωθεί στο μισό το λεγόμενο κενό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Δεν θα ισχυρισθούμε ποτέ ότι θα εξαφανισθεί η φοροδιαφυγή, αλλά θα μειωθεί».

Αναφορικά με την επιβράδυνση της διεθνούς αγοράς, παρά τις δύο αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «είχαν προεξοφληθεί αυτά, επειδή συζητούνται εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, μία δεύτερη εξήγηση μπορεί να είναι το διεθνές οικονομικό κλίμα.

Ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν για την πορεία των πραγμάτων, διεθνώς. Πάντως, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, ούτως ή άλλως. Φανταστείτε εάν δεν γινόταν όλη αυτή η προσπάθεια και δεν παίρναμε τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, τι επιπτώσεις θα υπήρχαν όχι μόνο στο χρηματιστήριο, αλλά και γενικότερα στην οικονομία.

Αυτή την ώρα, είμαστε 2οισε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μικρό, αλλά πολύ σημαντικό. Αφορά το γεγονός ότι είμαστε σε διαφορετικό κύκλο από τους υπόλοιπους, διότι είχε προηγηθεί και η δεκαετής οικονομική κρίση και τώρα, η οικονομία επιστρέφει. Παράλληλα, η οικονομία επιστρέφει διότι έχει γίνει και δουλειά για να επιστρέψει στο επίπεδο της μείωσης της φορολογίας, της διευκόλυνσης αδειοδότησης των επιχειρήσεων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Όλα αυτά αποδίδουν και εμείς βλέπουμε τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, που είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δουλειά δική μας είναι να ακολουθήσουμε μία σοβαρή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική, κλείνοντας τα αυτιά μας στις “σειρήνες” του λαϊκισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μέρισμα ανάπτυξης για τους Έλληνες πολίτες».

Σχετικές ειδήσειςΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *