ΥΠΕΞ: Η εξαγγελία Ερντογάν για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ

Πολιτική

ΥΠΕΞ: Η εξαγγελία Ερντογάν για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την εξαγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και αλλαγή του καθεστώτος της κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του μιλάει για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και  υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων . 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Click4more: Η Κύπρος «παίρνει τ’ όπλο της» απέναντι στις νέες προκλήσεις Ερντογάν – Εθνικό Συμβούλιο καλεί ο Αναστασιάδης

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».

 

To άρθρο ΥΠΕΞ: Η εξαγγελία Ερντογάν για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *