Το 90% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ είναι της υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον

Διεθνή

Η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον αντιπροσωπεύει επί του παρόντος σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή (03.03.2023) τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εδραίωσε σταδιακά την παρουσία της από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και πλέον έχει επικρατήσει, αφού εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 89,2% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ. Μια εβδομάδα νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν 85,4% και την προηγούμενη 79,7%.

Το δεύτερο πιο διαδεδομένο στέλεχος του κορονοϊού, το BQ.1.1 αντιπροσωπεύει μόλις το 6,7%.

Τα CDC επισημαίνουν ότι η υποπαραλλαγή XBB.1.5 αντιπροσώπευε τον περασμένο Νοέμβριο λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και έκτοτε εξαπλώθηκε με ραγδαίο ρυθμό.

Παρότι το στέλεχος είναι πιθανότατα το πιο μεταδοτικό από όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, οι αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση.

To άρθρο Το 90% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ είναι της υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *