«Το Φαινόμενο της Διαφθοράς» του Δημήτρη Πρόντζα

Auto

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση», το νέο σύγγραμμα του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Πρόντζα, με τίτλο «Το Φαινόμενο της Διαφθοράς». Με το βιβλίο του αυτό, καλύπτεται το σημαντικό κενό της μακροχρόνιας απουσίας μιας ενιαίας θεωρητικής προσέγγισης περί της αυτονομίας και της μελέτης του φαινομένου της διαφθοράς, καθώς και της αναζήτησης και της διαχείρισης των μορφών αυτού.

Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται ο επιστημονικός ορισμός του φαινομένου, οι προϋποθέσεις γένεσης και ανάπτυξής του, αναλύονται επίσης, οι πηγές διαμόρφωσης, διάγνωσης και μελέτης των μορφών του φαινομένου της διαφθοράς στους ανά τον κόσμο κοινωνικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο μέρος, επικεντρώνεται στην οριοθέτηση της έννοιας της μορφής διαφθοράς, των διαστάσεών και της ταυτότητας επίπτωσης αυτής, καταλήγοντας στην παρουσίαση και ανάλυση του Κώδικα των μορφών του φαινομένου της διαφθοράς. Με το τρίτο μέρος του βιβλίου, τίθενται τα ζητήματα της θέσεως, του ρόλου και του στόχου του εκάστοτε μελετητή του φαινομένου της διαφθοράς, σε σχέση, τόσο με τον επιστημονικό βηματισμό έρευνάς του όσο και με την πρόκληση του διαφθορολογισμού. Στο τέταρτο μέρος, με την ανάδειξη κεντρικών επιστημολογικών ζητημάτων και την τεκμηρίωση της αυτονομίας και της ενότητας του φαινομένου, αναλύεται η θεωρία του φαινομένου της διαφθοράς, καθώς επίσης, οι έως σήμερα επιστημονικώς αναγνωρισμένες μορφές του φαινομένου όπως αυτές αποδίδονται στον Κώδικα των μορφών του.

Τέλος, στο Παράρτημα του βιβλίου, παρουσιάζονται για το χρονικό ανάπτυγμα των τελευταίων τριάντα ετών, οι γεωγραφικές περιοχές διαφθοράς και επιπτώσεων των μορφών της για όλες τις χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον δείκτη Corruption Footprint Index-CFI, σε συνδυασμό με δύο δεδομένα: αφενός τις χώρες εκείνες, οι οποίες, αποτελούν πηγές πρώτων υλών για τις ενεργειακές αναζητήσεις και μεταβάσεις, αφετέρου, εκείνες τις χώρες, οι οποίες προσφέρουν ασφάλεια απόθεσης πλούτου στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία και κινητικότητα.

Τιμή: €10,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2023

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας

Ο Δ. Πρόντζας, είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαφθοράς, του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι ο δημιουργός, του δείκτη Corruption Footprint Index-CFI, ενός παγκοσμίου κλίμακας δείκτη μέτρησης των επιπτώσεων από τις μορφές του φαινομένου της διαφθοράς, καθώς και του Human Corruption Metrics-HCM, ενός μοντέλου αξιολόγησης στελεχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με τις μορφές διαφθοράς. Στα έργα του, περιλαμβάνονται τα βιβλία: Η Διαφθορά, από τη θεωρία στη γεωγραφία. Ο homo corruptus στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς (2017), Λόγος και Πρακτικές αντι-διαφθοράς. Κείμενα και ποσοτικές αναλύσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες (2014), Διαφθορά και Κοινωνία (2013).

Εκδόσεις Παπαζήση

Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη,
106 78 Αθήνα
τηλ.: 210 3822496, 210 3838020

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *