Το τέλος της Airbnb στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο

Ελλάδα

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο τοπικός νόμος 18, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, είναι τόσο αυστηρός που δεν περιορίζει απλώς τον τρόπο λειτουργίας της Airbnb στην πόλη – σχεδόν τον απαγορεύει εντελώς για πολλούς επισκέπτες και οικοδεσπότες. Από εδώ και στο εξής, όλοι οι ιδιοκτήτες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στη Νέα Υόρκη πρέπει να εγγραφούν στην πόλη και μόνο όσοι μένουν στο μέρος που νοικιάζουν—και είναι παρόντες όταν μένει κάποιος— μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις. Και μπορούν να έχουν μόνο δύο καλεσμένους.

Παρήλθαν οι μέρες των κομψών διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης που είναι εξοπλισμένα για μπάτσελορ πάρτι, των φιλόξενων διαμερισμάτων δύο και τριών υπνοδωματίων κοντά σε μουσεία για οικογένειες, ακόμη και η επιλογή για τους ανθρώπους να νοικιάζουν το διαμέρισμά τους τα Σαββατοκύριακα όταν λείπουν. Ενώ η Airbnb, η Vrbo και άλλες μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη, οι νέοι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που η Airbnb το βλέπει ως μια «de facto απαγόρευση» για τις δραστηριότητές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μπορούν να φέρουν θόρυβο, σκουπίδια και κινδύνους, και μπορούν να διώξουν τους ντόπιους από τις γειτονιές τους. Ορισμένοι ιδιοκτήτες στη Νέα Υόρκη είναι παραγωγικοί και έχουν εκατοντάδες καταχωρίσεις στην Airbnb. Αλλά άλλοι Νεοϋορκέζοι που έχουν καταχωρίσεις στην Airbnb προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, είτε μισθώνοντας το χώρο τους ενώ βρίσκονται εκτός πόλης, είτε νοικιάζοντας μισή κατοικία για να καλύψουν τα έξοδα στεγαστικών δανείων τους.

Η Airbnb είναι επίσης δημοφιλής σε μερικούς από τους 66 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως που αναζητούν καταλύματα που είναι φθηνότερα και μερικές φορές μεγαλύτερα από τα ξενοδοχεία. Μόνο το 2022, οι καταχωρήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης έκαναν 85 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη. Η πόλη μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς της Airbnb, αλλά οι νέοι κανόνες δείχνουν πώς οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να εξαλείψουν αποτελεσματικά τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και να μειώσουν τον αντίκτυπό τους σε πυκνές κατοικημένες περιοχές. Και η Νέα Υόρκη είναι μόνο μία από τις πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να ηρεμήσουν τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Η κάθε μια έχει διαφορετική προσέγγιση. Το Ντάλας έχει περιορισμένες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές για να αποφύγει τα ενοχλητικά και επικίνδυνα πάρτι. Αλλού, η καναδική επαρχία του Κεμπέκ και το Μέμφις του Τενεσί, μεταξύ άλλων, απαιτούν τώρα άδειες για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Στο Σαν Φρανσίσκο, ο χρόνος που μπορεί κάποιος να καταχωρήσει ολόκληρη την κατοικία του προς ενοικίαση στην Airbnb περιορίζεται σε 90 ημέρες κάθε χρόνο. Το Άμστερνταμ θέτει αυτό το όριο στις 30 διανυκτερεύσεις το χρόνο, το Παρίσι στις 120 ημέρες. Το Βερολίνο προηγουμένως απαγόρευσε σχεδόν όλα τα Airbnb, αλλά έλαβε την απόφαση το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσπάθειες της Airbnb να αντεπιτεθούν κατά του νέου νόμου ήταν, μέχρι σήμερα, ανεπιτυχείς. Η εταιρεία μήνυσε τη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, αλλά ένας δικαστής απέρριψε την υπόθεση τον Αύγουστο, κρίνοντας ότι οι περιορισμοί ήταν «εντελώς λογικοί». Η Airbnb δεν σχολίασε αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Οι ιδιοκτήτες αγωνίζονται επίσης για το δικαίωμα να καταχωρίσουν τα διαμερίσματά τους ως βραχυπρόθεσμες διαμονές συναντώντας τους αξιωματούχους της πόλης για να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον νόμο.

Οι κανόνες «είναι ένα πλήγμα για την τουριστική οικονομία και τους χιλιάδες Νεοϋορκέζους και μικρές επιχειρήσεις στις περιφέρειες που βασίζονται στην κοινή χρήση σπιτιών και στα τουριστικά δολάρια για να τα βγάλουν πέρα», λέει ο Theo Yedinsky, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής για την Airbnb. «Η πόλη στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εκατομμύρια πιθανούς επισκέπτες που θα έχουν τώρα λιγότερες επιλογές διαμονής όταν επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη: Δεν είστε ευπρόσδεκτοι». Ο Yedinsky λέει ότι η Airbnb έχει στόχο να συνεργαστεί με την πόλη για «λογικούς» κανόνες κοινής χρήσης σπιτιού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Η αλλαγή θα κάνει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις «πολύ λιγότερο ελκυστικές» για πολλούς ανθρώπους που έρχονται στη Νέα Υόρκη, λέει ο Sean Hennessey, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοξενίας Jonathan M. Tisch University της Νέας Υόρκης. Και σε μια πόλη όπου τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι μικρά και ακριβά, θα μπορούσε να «κάνει την πόλη λίγο λιγότερο προσβάσιμη».

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40.000 Airbnb στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Inside Airbnb, το οποίο παρακολουθεί καταχωρίσεις στην πλατφόρμα. Από τον Ιούνιο, 22.434 από αυτές ήταν βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, που ορίστηκαν ως μέρη που μπορούν να κρατηθούν για λιγότερες από 30 ημέρες.

Αν και ο αριθμός των ενοικιάσεων μπορεί να είναι μικρός σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης των 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Murray Cox, ιδρυτής της Inside Airbnb, λέει ότι ορισμένες επιθυμητές γειτονιές επιβαρύνονται υπερβολικά από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις κατοικιών και υψηλότερα ενοίκια. Ο νέος νόμος, θεωρητικά, θα μπορούσε να ανοίξει αυτά τα σπίτια στους κατοίκους της περιοχής. Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει έλλειψη στέγης που έχει αυξήσει τα ενοίκια και τα ποσοστά αστέγων.

Η εφαρμογή του νόμου δείχνει ότι «πολύ ξεκάθαρα μπορείτε να μειώσετε τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις», λέει η Cox, η οποία ήταν μέρος του Συνασπισμού κατά των παράνομων ξενοδοχείων, μιας ομάδας που υποστήριξε τον νόμο περί εγγραφής. «Μπορείτε να κάνετε αυτές τις πλατφόρμες υπεύθυνες».

Υπάρχει ένας παλαιότερος νόμος που αποτρέπει τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ολόκληρων διαμερισμάτων για λιγότερο από 30 ημέρες στη Νέα Υόρκη, αλλά ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς την εντολή εγγραφής που τίθεται σε ισχύ την Τρίτη. Η επιδείνωση της ξαφνικής έλλειψης σε Airbnb στη Νέα Υόρκη είναι ένα άλλο κομμάτι του νέου νόμου που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να απαγορεύουν ολόκληρα κτίρια από πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Από τον Ιούλιο, σχεδόν 9.000 κτίρια σε όλη τη Νέα Υόρκη ήταν στη λίστα. Οι νόμοι της Νέας Υόρκης για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις εξαιρούν ορισμένα ολόκληρα διαμερίσματα σε πλατφόρμες ενοικίασης που έχουν χαρακτηριστεί ως ξενοδοχεία και οικοτροφεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ολόκληρες μονάδες που διαφημίζονται σε πλατφόρμες ενοικίασης.

Ορισμένοι μικροοικοδεσπότες πιστεύουν ότι ο νόμος τους συνδέει άδικα με επαγγελματίες ιδιοκτήτες. Η Margenett Moore-Roberts νοικιάζει ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο Brownstone της στο Μπρούκλιν, μένει στην άλλη μονάδα του σπιτιού με τον σύζυγό της και την έφηβη κόρη της. Λέει ότι δεν θέλει να νοικιάσει το διαμέρισμα σε έναν ενοικιαστή πλήρους απασχόλησης και να χάσει την ευελιξία να φιλοξενήσει την οικογένεια και τους φίλους της εκεί ή, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να το χρησιμοποιήσει ως γραφείο στο σπίτι. Επειδή όμως η οικογένειά της δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη μονάδα με δύο υπνοδωμάτια, δεν μπορεί πλέον να καταχωριστεί στο Airbnb για διαμονές μικρότερες των 30 ημερών.

Η Airbnb λέει ότι ακυρώνει και επιστρέφει τις κρατήσεις σε μη εγγεγραμμένα καταλύματα από τις 2 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά αυτές μέχρι την 1η Δεκεμβρίου μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ για να μειώσουν τον αντίκτυπο στους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων φαίνεται ότι προσπαθεί να περιορίσει τις ενοικιάσεις της Airbnb, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κέρδισε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 18 τοις εκατό από έτος σε έτος, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και των εμπειριών που κρατήθηκαν στην πλατφόρμα να αυξάνεται κατά 11 τοις εκατό την ίδια περίοδο.

Με πληροφορίες από WIRED

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *