Τουρκικά ΜΜΕ: «Να απαντήσουμε με S-400 στην Ελλάδα»

Πολιτική


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, 12:48

Με επιθετικούς τίτλους, που οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα, ανταποκρίνεται ο τουρκικός Τύπος στην «παρενόχληση» των τουρκικών F-16 από το, ρωσικής κατασκευής, ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300.

Οι τουρκικές εφημερίδες, αλλά και οι αναλυτές που φιλοξενούν, αποδίδουν την τελευταία κλιμάκωση, όπως την ονομάζουν, σε τρεις λόγους, ενώ παράλληλα δεν απουσιάζουν αυτοί που ζητούν από την Τουρκία να απαντήσει ενεργοποιώντας αντίστοιχα τους S-400.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η νεότερη «σύγκρουση» σημειώθηκε για να δείξει η Αθήνα την αντίδρασή της επειδή βγήκε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Αθήνα έχει τις πλάτες της Δύσης και γι’ αυτό προκαλεί την Τουρκία για να απαντήσει και να ανοίξει πρώτη πυρ, επειδή επιδιώκει επεισόδιο ώστε να καταδειχτεί η Άγκυρα επιτιθέμενη.

Τα ίδια Μέσα υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εσωτερικά προβλήματα (σκάνδαλο υποκλοπών) και για αυτό το λόγο αυξάνει τις προβοκάτσιες στο Αιγαίο.

Στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου βρέθηκαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούνται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Η Ελλάδα έχει και χρησιμοποιεί τους S-300 και δεν βγαίνει άχνα, ενώ την Τουρκία την πιέζουν συνεχώς για τους S-400 και τις επιβάλλουν κυρώσεις», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Τουρκίας υιοθετούν όλα ένα κοινό τόνο, με τη Χουριέτ να γράφει ότι «Το ψέμα των S-300 αποκαλύφθηκε. Η Ελλάδα παρενόχλησε ξανά στο Αιγαίο», με την Τζουμχουριέτ να κάνει λόγο για «Παρενόχληση με S-300 από την Ελλάδα. Πηγές Τ/ΥΠΑΜ: Εχθρική ενέργεια» και την Τουρκιγέ να συμπληρώνει πως «Αυτό είναι ‘κλείδωμα’ σε όπλα του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα παίζει με τη φωτιά. Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης δεν σταματά».

Την ίδια ώρα, η Γενί Σαφάκ αναφέρει:

Εχθρική κίνηση με S-300

Δεν υπάρχει απάντηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις για τους S-400 στην Τουρκία. Η Άγκυρα θα φέρει στην ατζέντα της συμμαχίας την κίνηση αυτή, η οποία θεωρείται «εχθρική πράξη» σύμφωνα με τους Κανόνες Εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη Γενί Σαφάκ ανώτερη πηγή ασφαλείας είπε ότι η παρενόχληση θα αναφερθεί σε συναντήσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ. Δηλώνοντας ότι τα αεροπλάνα έχουν δυνατότητα καταγραφής και υπάρχουν αρχεία παρενόχλησης, η πηγή τόνισε ότι τα στοιχεία θα υποβληθούν στους αρμόδιους φορείς. Η πηγή χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Μας πιέζουν για τους S-400, αλλά η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τους S-300. Όταν το φέραμε στην ημερήσια διάταξη, είπαν ‘δεν χρησιμοποιούνται, φυλάσσονται σε υπόστεγα, χρησιμοποιούνται μόνο σε ασκήσεις’, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια. Ενώ μας λένε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα ρωσικής κατασκευής, η Ελλάδα παρενοχλεί τα αεροπλάνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με σύστημα ρωσικής κατασκευής. Λοιπόν, οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία επηρεάζουν τα F-35, αλλά οι S-300 όχι; Αυτό αποκαλύπτει τα διπλά στάνταρτς. Πρέπει να επιβληθεί ο νόμος CAATSA στην Αθήνα, τα F-35 δεν πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα. Να δούμε τι θα πει το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση».

Η Ακσάμ γράφει: «Η Αθήνα των ΗΠΑ ξεπέρασε τη γραμμή. Ο Μητσοτάκης επιτίθεται όλο και πιο πολύ. Αυξάνει τις προβοκάτσιες στο Αιγαίο ο Έλληνας πρωθυπουργός του οποίου η καρέκλα κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών» και η Μιλιέτ αναφέρει σε παρόμοιο κλίμα: «Εχθρικό κλείδωμα. Η κυβέρνηση της Αθήνας παίζει με τη φωτιά. Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει με τους S-400».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.