Τουρκία: Τεράστια φωτιά στην Ντάτσα – Καίγονται σπίτια, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν άρον – άρον

Διεθνή

Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στην Τουρκία εξαιτίας μεγάλης φωτιάς στην χερσόνησο Ντάτσα, με τους πυροσβέστες να αγωνίζονται σήμερα να την περιορίσουν. 

Ο υπουργός Δασών της Τουρκίας Βαχίτ Κιρίστσι δήλωσε ότι από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή μεσημέρι της Τετάρτης (14.07.2022).

“Αυτό που καθιστά λίγο δυσκολότερο το έργο μας είναι οι άνεμοι καθώς η κατεύθυνση και η έντασή τους είναι απρόβλεπτες”, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι περίπου 450 κατοικίες εκκενώθηκαν και 3.530 άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς η φωτιά έφθασε σε κατοικημένες περιοχές στα αραιοκατοικημένα τμήματα της χερσονήσου.

Το γραφείο του δημάρχου της επαρχίας Μούγλα ανακοίνωσε ότι 17 σπίτια και περίπου 7.000 στρέμματα γης επηρεάστηκαν από τη φωτιά.

Η δημαρχία έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνεμοι στην περιοχή είχαν υποχωρήσει σημαντικά σήμερα το πρωί.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα δήλωσε ότι 19 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την φωτιά και 9 από αυτούς νοσηλεύονταν σήμερα το πρωί.

Επιχείρηση με 30 εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τις αρχές, δέκα αεροπλάνα και 20 ελικόπτερα, ανάμεσά τους και ένα που έχει δυνατότητα να επιχειρεί τη νύχτα, συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Πορτογαλία, που πλήττονται από δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα σε λίγους μήνες, έχουν καταγράψει μιας σειρά από δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η οφειλόμενη στον ανθρώπινο παράγοντα κλιματική αλλαγή καθιστά τους καύσωνες συχνότερους και δριμύτερους.

Οι φωτιές στη νοτιοδυτική Τουρκία ανακάλεσαν αναμνήσεις από τις περυσινές φωτιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις γης και ήταν οι χειρότερες από τότε που κρατούνται αρχεία.

To άρθρο Τουρκία: Τεράστια φωτιά στην Ντάτσα – Καίγονται σπίτια, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν άρον – άρον δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.