Τι αλλάζει για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Οικονομία

Μπορεί η καταβολή των εκκρεμών αναδρομικών των συνταξιούχων και η αύξηση των αποδοχών 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά να είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ΕΦΚΑ το προσεχές εξάμηνο, ωστόσο υπάρχουν και άλλες προκλήσεις για τη Διοίκηση του οργανισμού.

Έως το τέλος του έτους, ή στην αρχή του επόμενου, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές, καθώς και στις αυξήσεις των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι εκκαθαρίσεις εισφορών παρελθόντων ετών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η ασφάλιση των αμειβόμενων μελών διοικητικών συμβουλίων αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με μειωμένα όρια ηλικίας, είναι κάποιες από τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Ακόμη, μια σημαντική επιβάρυνση, της τάξης του 7% με 9%, έρχεται για πάνω από 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, το 2023 όλες οι εισφορές των μη μισθωτών θα πρέπει να αυξηθούν κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του περασμένου έτους.

Συνοπτικά, οι πλέον βασικές εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με τα εξής:

  • Εκκαθάριση εισφορών για παράλληλη απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
  • Εκκαθάριση εισφορών για περιστασιακά εργαζόμενους με τίτλους κτήσης.
  • Επίλυση της εκκρεμότητας που αφορά την ασφάλιση των αμειβόμενων μελών διοικητικών συμβουλίων και αμειβόμενων διαχειριστών Ομόρρυθμων, Ετερόρρυθμων και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης.
  • Έκδοση του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τον κλάδο ΕΤΕΑΕΠ που αφορά επικούρηση και εφάπαξ.
  • Έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών για τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα.
  • Ενοποίηση των κανόνων όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας.
  • Αποσαφήνιση της χορήγησης ή μη εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος είναι δικαιούχος σύνταξης γήρατος και αναπηρίας.
  • Απόφαση για τη δυνατότητα μειωμένης σύνταξης με 25ετία στο Δημόσιο, εντός του 2023.
  • Απόφαση για την καθολική ή μη εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο, για τα έτη 2017 και 2018.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.