Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Κιβωτό του Κόσμου: Κανένα παιδί στο δρόμο

Πολιτική

Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στο πολύ σοβαρό θέμα των καταγγελιών που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο με τα όσα συνέβησαν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

«Κανένα παιδί δεν θα μείνει στο δρόμο». Αυτή είναι η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και αυτό θα είναι το θεματικό κέντρο της σημερινής σύσκεψης που θα λάβει χώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την υφυπουργό Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι προνοιακές δομές και ειδικότερα η «Κιβωτός του Κόσμου» για την οποία ήρθαν στο φως μια σειρά καταγγελιών θα τεθούν στο επίκεντρο της κλειστής σύσκεψης που θα γίνει σήμερα και εις την οποία θα συμμετάσχουν όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η διαβεβαίωση που υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναλυτική κατάσταση για το πώς λειτουργούν όλες αυτές οι δομές και να υπάρξουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη είναι πλέον αρμόδια για την διερεύνηση των βαριών καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά εναντίον του επικεφαλής της δομής πατέρα Αντωνίου και άλλων στελεχών της «Κιβωτού».

Σε ότι όμως αφορά την στήριξη αυτών των δομών μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει, η κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγω δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις δομές και τα παιδιά που μένουν ακόμα και τώρα μέσα σε αυτές. Η στήριξη θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μεν, αλλά με πλήρη έλεγχο και υπό την εποπτεία του κράτους. Υπάρχει δηλαδή ένα σοβαρό ζήτημα για το αν τα χρήματα που εισέρρεαν σε αυτές τις δομές από κρατικές επιδοτήσεις και όχι μόνο, πήγαιναν πραγματικά για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια κίνηση στήριξης και θα γίνει μέχρι να προχωρήσει ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης του θεσμού των αναδόχων. Θα υπάρξει δηλαδή μια προσπάθεια δημιουργίας ομαλής μεταβατικής περιόδου μέχρι να προχωρήσει ο θεσμός των αναδόχων.

Άλλωστε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου εδώ και πολύ καιρό είχε ξεκινήσει να βάλει μια τάξη στο θολό τοπίο λειτουργίας όλων αυτών των ιδιωτικών μονάδων. Όπως η ίδια έχει τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις της «το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές αλλά να πηγαίνουν τα παιδιά σε οικογένειες».

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» είπε και συνέχισε: «Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

Για τον έλεγχο στις δομές και αν είναι αρκετός η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας παραδέχτηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι δεν ήταν επαρκής: «Σίγουρα δεν ήταν επαρκής, ο έλεγχος και η εποπτεία και σε πολλά κομμάτια δεν υπήρχε καν. Για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας μέχρι και τον Μάιο δεν υπήρχαν κανόνες. Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της Περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Κιβωτός του Κόσμου: Καλούνται να καταθέσουν πρόσωπα – κλειδιά

Κιβωτός του Κόσμου: «Μας χτυπούσαν συνέχεια! Προσπαθούσα να το σκάσω»

Κιβωτός του Κόσμου: «Μας εκβίαζαν να μην πούμε τι συμβαίνει»Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *