Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Απειλή για βομβιστική επίθεση στο μετρό

Διεθνή

Η εισαγγελία των Βρυξελλών ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή απειλή που διατυπώθηκε στα ρωσικά

Μία σειρά από μηνύματα που υποδηλώνουν πιθανή απειλή βομβιστικής επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών κυκλοφορούν από το απόγευμα της Τρίτης (7/3). Ερωτηθείς, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, Αν Μπέργκερ, επιβεβαιώνει ότι «ένα email που απειλούσε με βομβιστική επίθεση σε γραμμή του μετρό στις Βρυξέλλες ελήφθη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στην αστυνομία ότι έλαβε ένα email γραμμένο στα ρωσικά και έκανε λόγο για επίθεση στο μετρό, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, τονίζει μεταξύ άλλων δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Soir»

Πρόκειται για μια απειλή που δεν είναι πολύ αξιόπιστη δεδομένου του επιπέδου ακρίβειας με την οποία διατυπώνεται, αλλά λαμβάνεται «πολύ σοβαρά» από τις αρχές. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ξεκίνησε έρευνα, το Κέντρο Κρίσεων παρακολουθεί την κατάσταση και η ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους στο μετρό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, οι περιπολίες ενισχύονται τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ήρθε σε επαφή Soir, ένας άνδρας επικοινώνησε πρόσφατα με την Κομισιόν, δύο φορές μέσω email. Η πρώτη αποστολή της 16ης Φεβρουαρίου δεν περιείχε τίποτα ανησυχητικό, η δεύτερη που στάλθηκε στις 3 Μαρτίου ήταν απειλητικό μήνυμα το οποίο ανέφερε: «Καθώς η ΕΕ συνεχίζει την επιθετική της πολιτική, θα ήθελα να προειδοποιήσω για την έναρξη μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της ΕΕ», αναφέρει στα ρωσικά. Το email καταλήγει με μια συγκεκριμένη απειλή: «Στις 8 Μαρτίου, το μετρό στις Βρυξέλλες θα αναταραχτεί μεταξύ Yser και Rogier».

Η αστυνομία διενήργησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Η ομοσπονδιακή αστυνομία επιβεβαίωσε στην Sudinfo ότι ερεύνησαν τους σταθμούς του μετρό: «Το πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη, πραγματοποιήσαμε ελέγχους με αστυνομικούς σκύλους ικανούς να ανιχνεύσουν εκρηκτικά που αποδείχθηκαν αρνητικοί, αλλά παραμένουμε πολύ προσεκτικοί. Οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Η εισαγγελία των Βρυξελλών άνοιξε έρευνα για να εντοπίσει τον ή τους δράστες αυτής της απειλής βομβιστικής επίθεσης».

Από την πλευρά της η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες εξέδωσε επίσης προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας ως απάντηση σε απειλή πιθανής επίθεσης στο μετρό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 8 Μαρτίου και καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί αν βρίσκονται μέσα ή κοντά στις Βρυξέλλες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να διατηρούν χαμηλό προφίλ, να έχουν πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός τους, να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των τοπικών μέσων και να ανατρέχουν στον ιστότοπό της για τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις και μηνύματα για πολίτες των Η.Π.Α.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *