Στο 4% βλέπει η αγορά πως θα ανέλθει το επιτόκιο της ΕΚΤ

Οικονομία

Στο 4% και το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης αναμένει πλέον η αγορά ότι θα αυξήσει το τελικό επιτόκιο καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώςη μάχη της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, από το -0,5% στο 2,5%, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αναμένεται ευρέως ότι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 50 μ.β., όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποτελεί πρόθεσή της. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά τον Μάρτιο και πιθανό τέλος των αυξήσεων τον Μάιο – Ιούνιο, τα νέα δεδομένα αλλάζουν εντελώς το «παιχνίδι».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έχουν αλλάξει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αντίληψή τους από την αγορά. Ενώ στις αρχές του 2023 οι επενδυτές εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ, καθώς και οι περισσότερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες οδεύουν στο τέλος της εκστρατείας των αυξήσεων των επιτοκίων, ωθώντας σε ράλι τα κρατικά ομόλογα, οι εκτιμήσεις άλλαξαν άρδην.

Η Goldman Sachs σημείωσε σε νέα της έκθεση πως αναμένει πλέον μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο από 25 μ.β. που ανέμενε προηγουμένως, με το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφώνεται στο 3,75% μέχρι τον Ιούνιο (έναντι 3,5% πριν), ενώ εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Αλλωστε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις ενδέχεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά τρίμηνα».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία και την Ισπανία σημείωσε απροσδόκητη άνοδο τον Φεβρουάριο, κατά 7,2% σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο και στο 6,1% από 5,9% τον Ιανουάριο, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παρέμεναν αμετάβλητες, προβλέποντας πληθωρισμό 7% για τη Γαλλία και επιβράδυνση για την Ισπανία. Αυτά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη ώθησαν τους επενδυτές να εκτιμήσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% από 3,5% που ανέμεναν πριν, καθώς θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» της ΕΚΤ, που αποτελούν άλλωστε και πλειοψηφία στο Δ.Σ., ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν.

Η θέση αυτή της αγοράς «επιβεβαιώθηκε» έπειτα και από τα νέα στοιχεία για τις τιμές στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, που δημοσιεύθηκαν χθες, τα οποία έδειξαν επίσης απροσδόκητη επιτάχυνση. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, έναντι 9% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι αύξησης 9,2% τον Ιανουάριο.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *