Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο Νίκος Παππάς

Πολιτική


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 05:46

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Θα είναι το πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο της μεταπολίτευσης, το δεύτερο που συγκροτείται, μέσα σε τρεις μήνες και θα εξελίσσεται παράλληλα με τη δίκη του πρώην αναπληρωτή  υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η οποία συνεχίζεται. Οι δύο δίκες θα «στεγάζονται» στην ίδια αίθουσα του Αρείου Πάγου και θα διεξάγονται, εναλλάξ, κάθε μεσημέρι, κατόπιν συνεννόησης για τις δικασίμους που θα ορίζονται! Το γεγονός αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά και είναι ενδεικτικό του πολιτικού ενδιαφέροντος που θα προκαλέσουν, το επόμενο διάστημα, οι εξελίξεις και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια.  

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δικάζεται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, με συγκατηγορούμενό του, τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος φέρεται ως συνεργός στην επίμαχη αξιόποινη πράξη.

Αν και η θέση και των δύο ωστόσο είναι κοινή, η υπερασπιστική τακτική τους θεωρείται εκ προοιμίου διαφορετική αφού το συμφέροντα του ενός αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του άλλου. Και αυτό γιατί όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί εικονικής συναλλαγής του με τον λιβανέζικο όμιλο CCC προκειμένου να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή των 3 εκ. ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει τόσο στη Βουλή όσο και στη Δικαιοσύνη πως κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αυτό είχε ο Νίκος Παππάς, καθ’ υπόδειξη του οποίου, έγινε η εικονική σύμβαση με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο, προκειμένου η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι της δικής της επιρροής.

Οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί  «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έφεραν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη με τον επιχειρηματία να δηλώνει πως γνώριζε πως θα  καταστεί κι ο ίδιος κατηγορούμενος αλλά το έκανε για να αποκαταστήσει το όνομα και την υπόληψή του.

Προεδρεύουσα στην ακροαματική διαδικασία θα είναι η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάππα- Χριστοδουλέα η οποία είχε διενεργήσει στο παρελθόν την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τακτική εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία βρίσκεται στην έδρα και στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου καθώς επέλεξε να μην υποβάλλει αίτημα αντικατάστασης , όπως άλλοι συνάδελφοί της αρεοπαγίτες και σύμβουλοι της Επικρατείας που είχαν κληρωθεί και στα δύο δικαστήρια.  Ως αναπληρωματικός εισαγγελέας μετέχει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 06:01

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *