Στο αρχείο οι κατηγορίες κατά της ExxonMobil για δολοφονίες και βασανισμούς στην Ινδονησία

Διεθνή

Η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για να μπει στο αρχείο προσφυγή εναντίον της που είχε κατατεθεί το 2001 από πολίτες της Ινδονησίας.

Οι κάτοικοι της Ινδονησίας κατηγορούσαν της ExxonMobil για συνέργεια σε βασανισμούς και φόνους που διαπράχθηκαν από στρατιώτες, μερικές ημέρες προτού ξεκινήσει δίκη για την υπόθεση.

Οι όροι της συμβιβαστικής συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, με επίσημο έγγραφο να διευκρινίζει μόνο ότι επιλύει «όλα τα επίδικα ζητήματα».

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είχαν εκτυλιχτεί σε εγκατάστασή της στην επαρχία Ατσέχ.

Έντεκα χωρικοί κατήγγειλαν πως η ExxonMobil πλήρωνε ινδονήσιους στρατιώτες για να εγγυώνται την ασφάλειά της και ότι οι τελευταίοι διέπραξαν αθρόες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φόνων, βασανισμών, σεξουαλικά εγκλήματα και απαγωγές.

Έπειτα από διάφορες διαδικασίες, η δίκη επρόκειτο να αρχίσει την 24η Μαΐου.

«Οι εντολείς μας αγωνίστηκαν θαρραλέα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και συνέχισαν τη μάχη τους για πάνω από είκοσι χρόνια», ανέφερε η δικηγόρος Ανιέσκα Φρίσμαν της εταιρείας Cohen Milstein σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορέσαμε, την παραμονή της δίκης, να εξασφαλίσουμε κάποια δικαιοσύνη για αυτούς και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Οι προσφεύγοντες θα παραμείνουν ανώνυμοι, πρόσθεσε η δικηγόρος.

Η ExxonMobil τόνισε σε δική της ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τους τις μορφές», συμπεριλαμβανομένων «των ενεργειών που προσάπτονται σε αυτή την προσφυγή στον ινδονησιακό στρατό». Παρότι, τόνισε ο πετρελαϊκός κολοσσός, δεν είχε διατυπωθεί καμιά κατηγορία σε βάρος δικού της εργαζόμενου, η συμφωνία η οποία έγινε θα επιτρέψει σε όλα τα μέρη να γυρίσουν σελίδα.

To άρθρο Στο αρχείο οι κατηγορίες κατά της ExxonMobil για δολοφονίες και βασανισμούς στην Ινδονησία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *