Στουρνάρας: «Εφικτή» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Οικονομία

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 είναι απολύτως εφικτή αλλά δεν θα έρθει αυτόματα, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με βάση τα υποδείγματα των οίκων αξιολόγησης, η μεγέθυνση του ΑΕΠ (κατά 8,4% το 2021 και πάνω από 6% το 2022, για το 2023 η ΤτΕ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης όχι όμως ύφεση) και η μείωση του χρέους στο 159% του ΑΕΠ εφέτος, δικαιολογούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα εντός του 2023.

Επιπροσθέτως με βάση τις εκθέσεις των οίκων, η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, όπως είναι ο στόχος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς θα εκληφθεί ως απόδειξη συνέπειας στην άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής. «Συνολικά, εφόσον συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική το 2023, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία είναι απολύτως εφικτή, παρά τις αυξανόμενες αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *