Στον οδοντίατρο ολοταχώς: Η κακή υγεία των δοντιών αυξάνει το ενδεχόμενο άνοιας

Υγεία

Περιοδοντική υγεία και απώλεια δοντιών αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής εξασθένησης όσο και της άνοιας, όπως προκύπτει από φινλανδική μελέτη.

«Όσοι προσέχουν τα δόντια τους, κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια, σε βάθος χρόνου» δείχνει μια συστηματική ανασκόπηση και μετα – ανάλυση των ερευνών (συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και εκείνης του εγκεφάλου και του νου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society», βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια. Από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας», τόνισαν οι ερευνητές.

Η επιστημονική δημοσίευση εδώ.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.