Στην Ελευσίνα θα προσγειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη

Πολιτική

Η 112 ΠΜ στην Ελευσίνα “κλείδωσε” για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μεγάλων αεροσκαφών, καθώς υπάρχει διαθέσιμος χώρος και κατάλληλα υπόστεγα, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν κι άλλες ελληνικές αεροπορικές βάσεις.

Η κινητικότητα… αμερικανικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάσης της Ελευσίνας ξεκίνησε απο σήμερα το απόγευμα με την προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους C-21, το οποίο αναχώρησε δύο ώρες μετά την προσγείωση του.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, απέστειλαν αίτημα στο ελληνικό Πεντάγωνο, με το οποίο ζητούσαν τη χρήση ελληνικής αεροπορικής βάσης, εκτός της Σούδας, διότι η τελευταία φιλοξενεί ήδη πολλά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών ΚC-135, C-130, ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, ΑC-130 και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα μεγάλα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητηθεί απο τους Αμερικανούς να γίνει μια διερευνητική στις ελληνικές αεροπορικές βάσεις, για το ποια απο αυτές θα μπορούσε να παρέχει διευκολύνσεις στην αεροπορία των ΗΠΑ σχετικά με τον ανεφοδιασμό καυσίμων και τη στάθμευση αριθμού αεροσκαφών, για να φιλοξενηθούν, αν χρειαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, αμερικανικά βαριά αεροσκάφη.

Το αίτημα των ΗΠΑ εξετάστηκε, εγκρίθηκε και η στρατιωτική βάση της Ελευσίνας θα παρέχει τελικά τις διευκολύνσεις ανεφοδιασμού και στάθμευσης αεροσκαφών για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ακόμα ένας λόγος που ζητήθηκε η άδεια για τη χρήση της 112 ΠΜ, είναι για τις ανάγκες πιθανής εκκένωσης πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και τις όμορες χώρες, όπως τον Λίβανο.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε για ακόμα μια φορά μετά το ρωσο-ουκρανικό τη γεωστρατική αξία της χώρας μας, αλλά και το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με τις μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να ζητούν υποδομές και εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών τους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *