Σταϊκούρας: Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Οικονομία

Ως προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος, που δεν θα οδηγήσει στην αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, χαρακτήρισε την νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τονίσθηκε, στο 55% του συνόλου των ζωνών επέρχεται αύξηση αντικειμενικών αξιών που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στο 19,5%, ενώ η μέση αύξηση σε 13.808 ζώνες όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων διαμορφώνεται στο 8%.

Ο υπουργός τόνισε πως οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές.

Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ο ΕΝΦΙΑ το 2022 θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις.

Πλέον στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.

Αυξήσεις έχουμε κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχουμε και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος είπε πως στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Κατά τον ίδιο στις 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%.

Οι νέες αξίες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες σε ψηφιακή μορφή.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *