Σταθεροποητικές τάσεις στα ομόλογα μετά την αναβάθμιση

Οικονομία

Συγκρατημένη ήταν σήμερα η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors (BBB-/A-3 από BB+/B με σταθερές προοπτικές) την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Γενικότερα στις αγορές ομολόγων σήμερα επικράτησε προβληματισμός μετά την εκτίναξη του Αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς και τα spreads των Ελληνικών ομολόγων παρέμειναν στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, παρόλο που μετά την αναβάθμιση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν πλέον σε Ευρωπαϊκούς δείκτες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για εισροές κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούνται απερίφραστα στους δείκτες αυτούς.

Άλλωστε η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση καθώς η διαφορά των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας σε σχέση με τα γερμανικά Bunds και τα ιταλικά BTPs έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από S&P, Fitch ή Moody’. Η Goldman Sachs σε σημερινή ανάλυση της εκτιμά ότι ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η S&P έχει αξιολογήσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG). Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS Morningstar αναβάθμισε επίσης τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε IG. Οι επόμενες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης το 2023 είναι την 1η Δεκεμβρίου 2023 από τη Fitch. Η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το status IG).

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,38% από 4,39% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,88% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0629 δολάρια από το επίπεδο των 1,0598 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *