Ρυθμό ανάπτυξης 3,8% βλέπει το ΔΝΤ – Θετική έκπληξη η πρόβλεψη για την ανεργία

Οικονομία

Ανάπτυξη στο 3,8% βλέπει για την Ελλάδα το 2021 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πάει σχετικά κόντρα στο ρεύμα, αφού η αναθεώρηση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία είναι προς το καλύτερο, αλλά για την Ελλάδα η αναθεώρηση είναι επί τα χείρω.

Βέβαια η έκπληξη έρχεται για το κομμάτι της ανεργίας που η πρόβλεψη του Ταμείου είναι ευχάριστη, αφού την βλέπει να αποκλιμακώνεται σημαντικά το 2022, ενώ για εφέτος την βλέπει οριακά υψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 16,6%, που αναμένεται να κλείσει και επίσημα για το 2020 στο 15,2%, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό, ως εκτίμηση βέβαια, αφού οι προηγούμενες προβλέψεις ανέβαζαν την ανεργία στο 20%.

Το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% με εντυπωσιακό – δεδομένων των συνθηκών – φίνις της χρονιάς με ανάπτυξη 6,9% το τελευταίο τρίμηνο.

Το 2022 θα είναι σαφώς καλύτερο, με ετήσια ανάπτυξη 5%, καλύπτοντας τις απώλειες του 2020 (-8,2%) αλλά σε βάθος χρόνου, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια εκτίμησή του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στη «γειτονιά» του 1% (προβλέπει 1,4% για το 2026).

Παράλληλα το ΔΝΤ επικαιροποίησε τις προβλέψεις του, όπως κάνει κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του. Για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ταχύτερη ανάκαμψη, με ρυθμό 6% το 2021 και 4,4% το 2022, μετά από βουτιά του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% πέρυσι (χαμηλότερα κατά 1,1 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *