Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Διεθνή

Η συμφωνία, που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, ωστόσο, πήρε παράταση, όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να δώσει παραπάνω στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει η παράταση.

Η συμφωνία, που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, ωστόσο, πήρε παράταση. «Η συμφωνία για το πέρασμα σιτηρών επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε παράταση της συμφωνίας αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, σύμφωνα με το Reuters.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ρωσία είχε νωρίτερα ζητήσει να ανανεωθεί η συμφωνία μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή για το ήμισυ της διάρκειας της προηγούμενης περιόδου ανανέωσης ενώ η Ουκρανία επέμενε σε 120 ημέρες.

Κίεβο: Το ευχαριστώ για την συμφωνία για τα σιτηρά

Σύμφωνα με το AFP, το Κίεβο ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για την τήρηση των συμφωνιών για τα σιτηρά.

Ενώ οι σοδειές της Ουκρανίας έχουν πληγεί από τον πόλεμο, η χώρα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικός παίκτης στον τομέα της γεωργίας και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στην αποστολή βασικών προϊόντων παγκοσμίως, από ηλιέλαιο μέχρι σιτάρι και καλαμπόκι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι σημαντικές ποσότητες που εξάγονται μέσω του διαδρόμου σιτηρών είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην αποτροπή της επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης και στη μείωση της πίεσης στον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν υψηλές σε πολλά έθνη.

Σχετικές ειδήσεις

Η Τουρκία δοκίμασε για πρώτη φορά το δικό της στελθ μαχητικό αεροσκάφος

Politico: Γιατί θα είναι δύσκολο να «απαλλαγούμε» από τον Ερντογάν

Πώς διαβάζει η Αθήνα τη βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας – ΚαΐρουΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *