Πώς θα χορηγούνται συντάξεις σε όσους έχουν χρέη

Οικονομία

Τη διαδικασία για τη χορήγηση σύνταξης σε περίπου 150.000 ασφαλισμένους με υψηλά χρέη, που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ, αποκαλύπτει στα Νέα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου. 

Οπως τονίζει ο Τσακλόγλου, «στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αφού πρώτα γίνει αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και διαπιστωθεί αδυναμία πληρωμής, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για αγρότες).

Σε πρώτο στάδιο θα γίνεται παρακράτηση του συνόλου της σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο που θα καθοριστεί. Προφανώς, το όριο θα πρέπει να είναι σε λογικό επίπεδο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική διαδικασία και δεν θέλουμε να επιβραβεύσουμε συστηματικούς κακοπληρωτές. Οταν η οφειλή μειωθεί στο όριο των 20.000 ευρώ, θα ισχύει η υφιστάμενη διαδικασία, με συμψηφισμό της εναπομένουσας οφειλής με τμήμα της σύνταξης σε 60 δόσεις» κατέληξε ο Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα (έχοντας κλείσει τα 67 έτη και πληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης) θα προβλέπεται:

  • Αύξηση των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) και για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ).
  • Ρύθμιση των χρεών αυτών σε έως 60 δόσεις-παρακρατήσεις χρεών επί της σύνταξής τους.

Η αύξηση αυτή των ορίων δεν θα έρθει χωρίς προϋποθέσεις, καθώς στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι πραγματικά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη και μένουν εκτός συστήματος επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.Ετσι, για να κερδίσει την αύξηση του πλαφόν ο ασφαλισμένος-οφειλέτης του ΕΦΚΑ θα πρέπει να αποδεικνύει ότι:

  • Δεν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις από τις οποίες θα μπορούσε να πληρωθεί το έξτρα χρέος πάνω από τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ αν είναι αγρότης) ώστε να λάβει σύνταξη – συνεπώς βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία.
  • Δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία τέτοιου μεγέθους ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τις έξτρα οφειλές του.

Τονίζεται ότι με το υφιστάμενο καθεστώς οι κατηγορίες αυτές που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ (όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες) και έως 6.000 ευρώ (όταν πρόκειται για αγρότες) μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση των χρεών σε 60 δόσεις και να λάβουν τη σύνταξή τους.

Οι δόσεις εξοφλούνται με παρακράτηση από το ποσό της σύνταξης.

Εφόσον η οφειλή ξεπερνά τα όρια αυτά, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και παραμένει χωρίς σύνταξη.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *