Πύρινη κόλαση στη Χαβάη: 99 οι νεκροί – Φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων ίσως διπλασιαστεί

Διεθνή

Ο απολογισμός των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Χαβάη έφθασε τους 99 νεκρούς και ίσως «διπλασιαστεί», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας των ΗΠΑ

Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στη Χαβάη, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, έφθασε τη Δευτέρα τους τουλάχιστον 99 νεκρούς και «ενδέχεται να διπλασιαστεί» μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της πολιτείας, οι οποίες επικρίνονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ασύλληπτη καταστροφή.

«Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν, ο κυβερνήτης της πολιτείας, ανακοινώνοντας μέσω CNN τον εντοπισμό άλλων τριών πτωμάτων, που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 99 νεκρούς μέχρι τώρα.

Καθώς ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια της πόλης Λαχάινα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, μένει ακόμη να καλυφθεί πολύ έδαφος.

Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης.

Δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη.

Αναφερόμενος στην «τραγωδία», ο Γκριν την απέδωσε, εν μέρει τουλάχιστον, «στην κλιματική αλλαγή».

Στη Λαχάινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους.

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης.

Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχάινα και γύρω από αυτή καθώς έχουν στήσει οδοφράγματα.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *