Πότε η δωρεά χρηματικών ποσών δεν γίνεται δεκτή από την εφορία

Οικονομία

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές προς συζύγους ή εγγονούς εφαρμόζεται μόνο υπό την προϋπόθεση μεταφοράς μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον η δωρεά αφορά χρηματικό ποσό.

Η θέσπιση του ως άνω αφορολόγητου ορίου, που καθιερώθηκε και άρχισε να ισχύει από 1.10.2021, αποτελεί μια διευκόλυνση που έχει τύχει ήδη ευρείας εφαρμογής από πλειάδα φορολογούμενων.

Ωστόσο, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη και επαναλαμβάνεται μέσω πρόσφατης απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η μεταφορά του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Εν αντιθέσει, σε περίπτωση κατά την οποία επιλέχθηκε η κατάθεση του δωριζόμενου ποσού σε μετρητά από τον δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου, η φορολογική αρχή έκρινε ότι δεν υφίσταται «μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και προέβη σε καταλογισμό φόρου δωρεάς με συντελεστή 10% (Α΄ κατηγορία) χωρίς προηγουμένως να αφαιρεθεί το εφάπαξ αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ.

Παρότι ο φορολογούμενος προσέβαλλε την ως άνω πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η ενδικοφανής προσφυγή του δεν έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία επικύρωσε την εκδοθείσα από την φορολογική αρχή πράξη.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.