Πότε ανοίγει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Οικονομία

Στις 18 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και υπό την «ομπρέλα» του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», αρκεί να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Ποιες δαπάνες μπορείτε να καλύψετε

Σύμφωνα με την σημερινή (12/5) ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα:

  • Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
  • Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Δαπάνες και επιδότηση

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

  1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

  1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο προς τους πολίτες, καθώς για την ένταξή τους εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Παράλληλα, προϋπόθεση για να κριθεί επιλέξιμη μια κατοικία, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Έρχονται τέσσερα νέα προγράμματα

Επιπλέον τρία προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ», με τις αιτήσεις του επόμενου να αναμένεται να ανοίξουν στις 30 Μαΐου και θα αφορά σε επιδοτήσεις από 40% έως και 75%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, «έρχεται» το νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με κάποιες πιθανώς τροποποιήσεις εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.

Επιπρόσθετα, στις 30 Μαΐου θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα και για τις αιτήσεις συμμετοχής στο Produce e-green. Πρόκειται για το πρόγραμμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία με αιχμή την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται, να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις». Δείτε εδώ τη λίσταμε τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων ΚΑΔ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *