Πρόεδρος Ομοσπονδίας Παιδιάτρων για οξεία ηπατίτιδα: «Πιθανό να οφείλεται σε αδενοϊό μετά από λοίμωξη με Covid»

Υγεία

«Aιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός με τον κορωνοϊό, ένας αδενοϊός δηλαδή που μπορεί να μεταλλάχθηκε ή που να έγινε ο ίδιος ιδιαίτερα παθογόνος ή ο συνδυασμός του με τον κορωνοϊό να έχει αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ίσως η τελευταία είναι η πιθανότερη θεωρία, δηλαδή ένα παιδί που νόσησε από κορωνοϊό, που σε αυτές τις ηλικίες έχει δεξαμενές αποθήκευσης του ιού στο έντερό του και στη συνέχεια κολλήσει και έναν αδενοϊό που είναι πολύ συχνός και προσβάλλει τα παιδιά κάθε χρόνο -χωρίς να κάνει τέτοια προβλήματα- αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σούπερ αντιγόνο το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε ο Κώστας Νταλούκας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νταλούκας, είναι κάτι παρεμφερές με το Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο, λόγω του οποίου επίσης νοσηλεύτηκαν παιδιά.

Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς για να προχωρήσουν σε προληπτικές εξετάσεις για οξεία ηπατίτιδα είναι κυρίως ο ίκτερος, ο οποίος είναι πολύ εμφανής, κιτρινίζει το άσπρο των ματιών και του δέρματος. Άλλα συμπτώματα είναι ο αποχρωματισμός των κοπράνων, τα σκούρα ούρα, και από κει και πέρα υπάρχει καταβολή των δυνάμεων, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κνησμός και κάποιες φορές αφθονία συμπτωμάτων.

Αν οι γονείς διαπιστώσουν κάποιο σύμπτωμα τέτοιου είδους και κυρίως από το γαστρεντερικό, με εμετούς, διάρροιες, πονόκοιλο, να ενημερώσουν αμέσως τον παιδίατρο και να μην περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί, επισήμανε ο κ. Νταλούκας. «Να πάρουν τον παιδίατρο να μιλήσουν μαζί του και εν ανάγκη να πάνε το παιδί τους για εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά. Η οξεία ηπατίτιδα δεν πρόκειται να ξεφύγει της προσοχής μας, προσέθεσε. Αυτό που μπορεί να ξεφύγει από τους γονείς είναι μια ήπια μορφή, που δεν θα κάνει ιδιαίτερο ίκτερο.

«Οι γονείς αυτό που έχουν να κάνουν είναι, αν τα παιδιά τους αρρωστήσουν είτε από τον έναν ιό ή από μια άλλη ίωση, να τα κρατούν στο σπίτι, να μην τα φέρνουν σε επαφή με άλλα παιδιά γιατί αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ενός ή του άλλου ιού. Και επειδή δεν είχαμε λοιμώξεις στην κοινότητα τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά είναι δεκτικά στις λοιμώξεις. Επομένως, οι γονείς να κρατούν τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι, να μην τα πηγαίνουν στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε, τέλος, ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας ότι αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν είμαστε στην κορυφή του φαινομένου ή στην κάθοδο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.