«Πράσινο φως» για την ίδρυση μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα

Υγεία

Συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με στόχο την ίδρυση της πρώτης μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα, έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το εν λόγω τμήμα ιατρικής σχολής, θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια της τάξης των 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στην πρωτεύουσα της Κύπρου και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στο εξωτερικό και την ισχύ τους στην Ελλάδα, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, το πτυχίο της ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά, όπως άλλωστε αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο.

Η αναγνώριση θα εδράζεται στην πρόβλεψη ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Πάντοτε υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ζήτημα της αναγνώρισης τέτοιων πτυχίων αναφέρθηκε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιουλίου, όταν σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη επιβεβαίωσε πως «είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και «η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Συζητήσεις με τη Lamda Development για λειτουργία και άλλων τμημάτων

Παράλληλα, πέραν της συμφωνίας της CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και την ιδιοκτησία των ακινήτων της πρώην Olympic Catering στο Ελληνικό για πανεπιστημιακό παράρτημα ιατρικής σχολής, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης που διαχειρίζεται η Lamda ώστε σε δεύτερη φάση να ανοίξουν και άλλα τμήματα σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα.

Η επιλογή της έναρξης των δραστηριοτήτων με ιατρική σχολή συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων και με το defacto υψηλότερο οικονομικό ενδιαφέρον που έχουν τέτοιες σπουδές, αλλά και με το γεγονός πως η CVC Capital ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) και το μαιευτήριο Λητώ. Θα μπορούν δηλαδή σε αυτές τις κλινικές να γίνονται τα μαθήματα που απαιτούν παρουσία και εμπειρία από νοσοκομείο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *