Ποιος αισχροκερδεί; Ποιο μαγικό χέρι ανεβάζει τις τιμές των καυσίμων

Auto

Του Περικλή Χαλάτση

Η βενζίνη και το πετρέλαιο αποτελούν προϊόν της κλασματικής απόσταξης της ίδιας πρώτης ύλης, του ορυκτού πετρελαίου. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Όπως πλέον γνωστό είναι οτι οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν χωρίς λογική. Δεν θα αναφερθώ στον αν η Ελλάδα είναι μία από τις ακριβότερες χώρες στην τιμή διάθεσης βενζίνης/ πετρελαίου. Θα επισημάνω μόνο οτι όσο ανεβαίνουν τα καύσιμα τόσο έχουμε αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα όσα αφορούν τα βασικά αγαθά. Ποιοι όμως είναι αυτοί που μέσα στην αναμπουμπούλα εκμεταλλεύονται τη χαώδη κατάσταση με αποτέλεσμα να αυξάνονται δυσανάλογα οι τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι είναι όμως αυτοί που παίζουν το περίεργο παιχνίδι αισχροκέρδειας με τα καύσιμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα έχει και η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία. Μόνο που στην υπόλοιπη Ευρώπη -με εξαίρεση κάποιες σκανδιναβικές χώρες- η τιμή των καυσίμων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη χώρα μας.

Κάθε φορά που αυξάνονται τα καύσιμα το «νοιώθουμε» αμέσως στις λαϊκές αγορές. Γιατί και οι αγρότες που φέρνουν τα προϊόντα τους από την Πελοπόννησο στην Αθήνα πληρώνουν καύσιμα και διόδια. Αυξάνονται τα καύσιμα, αυξάνονται και τα αγαθά. Οι παραγωγοί μιλούν για αυξήσεις στον πάγκο της λαϊκής για περισσότερο από 30 %.

Ο οικογενειάρχης μπορεί να αποφύγει ένα περιττό έξοδο αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Δεν μπορεί να έχει το ψυγείο του άδειο ειδικά αν έχει παιδιά. Δεν μπορεί όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγορά. Ούτε το σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας το καταλάβουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης ότι το τσουνάμι των αυξήσεων στα καύσιμα «πνίγουν»  τον κοσμάκη αφού ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης !!!

Τι μπορεί να κάνουν. Πιστέψτε με. Πολλά μπορούν να κάνουν. Αν πλησιάζαμε σε εκλογές τι θα έκαναν; Ένα πράγμα μόνο θα σας πω. Σε μια απόδειξη βενζίνης αξίας 100 ευρώ δείτε πόσα χρήματα πηγαίνουν στο κράτος. Θα καταλάβετε τι μπορεί να κάνει το αρμόδιο υπουργείο.

Αν συνεχίζει αυτό το ξέφρενο ράλλυ των τιμών με τις αλυσιδωτές αυξήσεις τότε σφίξτε τα ζωνάρια σας. Σταματήστε όλες τις δαπάνες και κατανείμετε τον προϋπολογισμό σας ανάλογα με τις απόλυτα απαραίτητες ανάγκες σας. Αποφύγετε κάθε παρορμητική αγορά.

Βέβαια αυτές οι περικοπές θα φέρουν σε απόγνωση άλλους κλάδους που θα δουν ο τζίρος τους να πέφτει κατακόρυφα.

Επομένως καθοριστικός παράγοντας για μια εύρωστη κοινωνία είναι η αξία των καυσίμων που μας καθορίζουν στη συνέχεια τις τιμές των εμπορευμάτων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *