Παύλος Μαρινάκης: Μάχη χωρίς προηγούμενο

Πολιτική

Για πρωτοφανής καταστάσεις έκανε λόγω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για τις φωτιές στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας και κυρίως οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας των Ενόπλων δυνάμεων, οι εθελοντές δίνουν μία μάχη που δεν έχει προηγούμενο. Θα σας παραθέσω τρία επιμέρους στοιχεία τα οποία τα ακούσαμε σήμερα και από τους ειδικούς, αυτούς εμπιστευόμαστε, τα οποία νομίζω τα λένε όλα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Επτά ημέρες μέσα στη μέχρι τώρα αντιπυρική περίοδο η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο, -επιπέδου 5- πυρκαγιάς, τη στιγμή που ο μέσος κίνδυνος των προηγούμενων ετών, όλων των ετών που μετράται αυτός ο δείκτης ήταν δύο ημέρες συνολικά και ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τις τέσσερις. Δεύτερο δεδομένο. Μέσα σε πέντε ημέρες έχουν ξεσπάσει 355 πυρκαγιές ενώ μόνο το τελευταίο σαρανταοκτάωρο 209. Τρίτο δεδομένο, τι σημαίνει δηλαδή, μία μεγάλη πυρκαγιά. Όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πάρνηθα είχαμε ήδη εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούσαν σε άλλο σημείο και ήρθε μέσα σε τέσσερα λεπτά το πρώτο και άλλα τρία μέσα σε δέκα λεπτά. Και παρόλα αυτά η φωτιά αυτή ξέφυγε. Αυτά είναι τα δεδομένα, τα οποία δυστυχώς δεν κρατάνε μόνο αυτό το πενθήμερο, είναι πάρα πολύ έντονα όλες αυτές τις ημέρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζούμε μία νέα πραγματικότητα. Είμαστε σε αυτή την πραγματικότητα άμοιροι ευθυνών και κοιτάμε; Όχι. Οφείλουμε ως κράτος να οχυρωνόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε.

«Αυτά όλα αποδεικνύουν καταρχάς ότι αυτό που συμβαίνει συγκεκριμένα αυτό το καλοκαίρι ακόμα και σε σχέση με άλλα πολύ δύσκολα καλοκαίρια δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση τι κάνει; Χρόνο με το χρόνο κοιτάζει να εξοπλίζεται περισσότερο, έχουμε περισσότερους πυροσβέστες (έχουμε φτάσει 16.500), έχουμε περισσότερα πτητικά μέσα αυξημένα κατά 50% σε μία τετραετία, έχουμε περισσότερα συνολικά μέσα και περισσότερους εθελοντές. Όλο αυτοί γυναίκες και άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, όλων των σωμάτων ασφαλείας παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Πολύ περισσότερο από το 100% όπως πολύ χαρακτηριστικά ακούστηκε σήμερα το 110%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται μία μάχη, μεγάλη μάχη κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ξέρετε πολλοί υποτιμούν το 112, τα σχέδια εκκενώσεων. Όμως ας σκεφτεί κανείς, στη Ρόδο είχαμε προληπτικές απομακρύνσεις 20.000 πολιτών, στον Έβρο 15.000 πολιτών και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Όταν ελήφθη η απόφαση εκκένωσης, πολλοί είπαν, μα είναι δυνατόν, τι κάνουνε; Υπάρχει περίπτωση να φτάσει η φωτιά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης; Είδαμε ότι αυτή η επιχείρηση λοιπόν, ήταν μία πολύ κρίσιμη και πολύ δύσκολη επιχείρηση η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με πάρα πολύ μεγάλο έργο και πολύ δύσκολο και για τους ασθενείς και για το υγειονομικό προσωπικό, το νοσοκομείο λειτουργεί ξανά και αυτή ήταν μία πολύ σημαντική πρόβλεψη που έκαναν οι επιχειρησιακοί. Και σε αυτούς οφείλουμε κυρίως τα εύσημα και αυτούς οφείλουμε να εμπιστευτούμε. Όταν έκαναν αυτή την πρόβλεψη κανένας δεν το περίμενε και όμως έφτασε η φωτιά εκεί», εξήγησε.

«Η αντιπολίτευση καταρχάς, και αυτό δεν είναι δικαιολογία, δεν είναι ο πήχης μας η αντιπολίτευση, παρέδωσε ως κυβέρνηση μία διαλυμένη πολιτική προστασία, μία γενική γραμματεία που οριακά στεγαζόταν σε έναν όροφο, χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχέδιο και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Είναι τέσσερα χρόνια βέβαια, που η κλιματική κρίση δείχνει όλο και περισσότερο τις συνέπειές της. Το μόνο που έκανε η αντιπολίτευση σε όλες τις κρίσεις είναι να προσπαθεί να τις εργαλειοποιήσει. Εμείς όμως δεν έχουμε αντίπαλό μας την αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή έχουμε αντίπαλο αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα», τόνισε στη συνέχεια.

Σχετικά με τις συλλήψεις για εμπρησμούς, ανέφερε ότι: «Μόνο σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, έχουν γίνει πάνω από 100 συλλήψεις για εμπρησμό. Και κάθε ημέρα και η αστυνομία και η δικαιοσύνη, κάνουν τη δουλειά τους. Απρόσκοπτα. Γιατί προφανώς υπάρχει, όπου κριθεί ότι προκύπτει κάτι τέτοιο, ο ανθρώπινος παράγοντας. Είτε εκ δόλου, είτε εξ αμελείας. Η κυβέρνηση αυτή, ήταν αυτή που αυστηροποίησε σε ουδέτερο χρόνο τις ποινές συνολικά για τον εμπρησμό, φτάνοντας μάλιστα τα περισσότερα εκ των αδικημάτων να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και συνεχίζει να κάνει περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών και να υλοποιεί πολύ σημαντικές εξαγγελίες που είχαμε κάνει στο προηγούμενο κύμα αυτής της αντιπυρικής περιόδου».

«Κανείς δε λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Κανείς δε λέει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Κανείς δε λέει ότι δεν πρέπει κάθε ημέρα να είμαστε από πάνω. Αλλά ας δούμε λίγο τι γίνεται και σε όλο τον κόσμο. Ξέρετε ότι αυτό αγγίζει και το θέμα της κλιματικής κρίσης αλλά και το θέμα της εκκένωσης», πρόσθεσε.

Ακολούθως, σημείωσε ότι: «Στο Μάουι 1000 άνθρωποι αγνοούνται και δεν ξέρουμε αν θα βρεθούν ποτέ. Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά την έλλειψη αυτών των σχεδίων. Άρα λοιπόν, όταν κάποιος έρχεται από την αντιπολίτευση και λέει ‘’μα τι κάνατε 4 χρόνια;’’ Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, η χώρα μας έχει περισσότερο προσωπικό και σε πυροσβέστες και σε εθελοντές και σε μέσα. Έχει το 112, η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό σχέδιο εκκένωσης κάθε φορά σε κάθε διαφορετική περίπτωση προστατεύοντας κρίσιμες υποδομές. Και στην περίπτωση του νοσοκομείου, στην περίπτωση της Ρόδου και ως προς τις εκτάσεις».

«Βγήκε σήμερα η πρώτη έκθεση του σχεδίου ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ που μετράει τα στρέμματα. Η αρχική πρόβλεψη ήταν 176.000 στρέμματα τα οποία κάηκαν στη Ρόδο και εξ αυτών, ευτυχώς, μόνο το 9% , δηλαδή κάτω από 16.000 στρέμματα έχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Το ξαναλέω. Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε. Ζούμε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» και πρέπει να μην εφησυχάζουμε. Προφανώς και πρέπει να γίνει απολογισμός. Προφανώς και θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και θα γίνει αυτοκριτική. Πρώτον να μη μηδενίζουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες», συμπλήρωσε.

«Εδώ και περίπου μια 10ετία κάθε φορά που εμφανίζεται μια κρίσιμη, μια δύσκολη κατάσταση, έχουμε τους εμπόρους ελπίδας, αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, να κάνουν μια κρίση ευκαιρία, με τον πιο χυδαίο τρόπο. Και είναι αυτοί οι οποίο ωθούν τους πολίτες σε παράνομες πράξεις. Συνελήφθησαν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Κάθε μέρα έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις, δεκάδες συλλήψεις. Κάποιες μέρες, ξεπερνούν και τις 100 για παράνομες εισόδους. Τα κινήματα διακινητών, λαθροδιακινητών χτυπιούνται στη ρίζα τους, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να γίνει ζούγκλα. Υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες, όπως ακριβώς προβλέπεται. Η δημοκρατία μας δεν έχει κανένα περιθώριο, ούτε θα το επιτρέψουμε να πληγωθεί από τέτοιες συμπεριφορές. Είναι η ώρα της μάχης. Το ξαναλέω. Κάποιοι πήγαν κοντά στο πεδίο της μάχης για να πάρουν κάποια πολιτικά οφέλη. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της αυτοδικίας.

Σε ερώτηση για τις νέες ταυτότητες, εξήγησε πως «Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν υπάρχει τίποτα το επικίνδυνο, τίποτα που να κάνει τους πολίτες να ανησυχούν και να δημιουργούν αυτές τις ουρές. Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, απολύτως αναγκαίες, για λόγους που θα εξηγήσουμε σε μια επόμενη συζήτηση και δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να φοβίζει ή να πρέπει να δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση».Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *