Παρέμβαση Μεϊμαράκη για τις προτεραιότητες της Σλοβενικής προεδρίας

Πολιτική

Τον καθοριστικό ρόλο της Σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώπιον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως η Σλοβενική Προεδρία «πρέπει να συντονίσει την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη, αλλά και να σταθεί όρθια απέναντι στις πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς της εξωτερικής της πολιτικής και, βέβαια, της προστασίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της Σλοβενικής Προεδρίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε «υπέρ της ένταξής τους στην ΕΕ, με αυστηρή προϋπόθεση, όμως, τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες που διέπουν την αρχή της καλής γειτονίας και την πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει το ρόλο και την επιρροή της, ώστε να αποτρέψει δυνάμεις που παρεκκλίνουν από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να αυξήσουν τις σφαίρες επιρροής τους», τόνισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από αστάθεια και πολιτικές ανακατατάξεις, μπορούν να έχουν προοπτική και οικονομική ευημερία μόνο μέσα από την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και, βέβαια, θα έχει οφέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, πρέπει πάντα να είναι ο σεβασμός των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αρχή της καλής γειτονίας και η πιστή και αυστηρή τήρηση των διεθνών συμφωνιών».

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε, τέλος, ότι «η Σλοβενική Προεδρεία συμπίπτει με την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ένωσης με τους Ευρωπαίους πολίτες» και ότι «η επιτυχία της Διάσκεψης θα κριθεί από τη σωστή και ορθή συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και στο πλαίσιο αυτό, η Σλοβενική Προεδρεία πρέπει να θέσει τον τόνο με τον οποίο η ΕΕ θα κινηθεί προς την υλοποίηση των στόχων της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *