Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα – Χωρίς συμπτώματα στα πρώτα στάδια

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Ταυτόχρονα, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο υποβάλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Παγκόσμια Ημέρας Νεφρού η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου και η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας.

«Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε». Αυτό είναι το σύνθημα – μήνυμα της εκστρατεία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Astellas, αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών, καθώς στα πρώτα στάδια της οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023. Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε όλοι οι ασθενείς με ΧΝΝ να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία.

«Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτριος Πετράς, πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας. Πρόσθεσε ότι «η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη λοιπόν διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της».

To άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα – Χωρίς συμπτώματα στα πρώτα στάδια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *