Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη μυοσκελετική υγεία – Εκδηλώσεις του ΠΣΦ

Υγεία

Ενημερωτικές εκδηλώσεις προγραμματίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), αναγορεύοντας τον Σεπτέμβριο ως μήνα της φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα. 

Με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, η 30η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας. Οι ανά τον κόσμο φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (World Physical Therapy Day) στις 8 Σεπτεμβρίου, για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός τους στην υγεία των ανθρώπων.

Φέτος και οι δύο ημέρες επικεντρώνονται στην οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων: 520 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής. Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιλαμβάνουν: υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης ή χειρουργική επέμβαση ή ιστορικό υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων, γενετική. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι: πόνος, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα των αρθρώσεων.

Η φυσικοθεραπεία, με τη χρήση διαφόρων θεραπευτικών τεχνικών, στοχεύει στην μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και την βελτίωση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση, η οποία σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτές. Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά στην πρόληψη, βοηθώντας στην καθυστέρηση της φθοράς μιας άρθρωσης, όσο και στην αποκατάσταση, όπως είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Η άσκηση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως παθογένειας, αρκεί ένας φυσικοθεραπευτής να σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα, σχετικό με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής & Κυκλάδων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με την υποστήριξη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, προγραμματίζει δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για την οστεοαρθρίτιδα. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πλατεία Δημαρχείου, στο Περιστέρι (στάση ΜΕΤΡΟ Περιστέρι) από τις 11πμ έως τις 2μμ και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα από τις 11πμ έως 2μμ, μέλη του ΠΣΦ θα συζητήσουν και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

Σχετικές ειδήσειςΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.