Ο κορονοϊός φέρνει πιο γρήγορα την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Οικονομία

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ωστόσο η πανδημία πήγε τα σχέδιά της πίσω. Η παρατεταμένη ωστόσο συνέχιση του lockdown και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επισπεύσει την διαδικασία, τουλάχιστον για όσους πλήττονται από την πανδημία.

Ο προ Covid σχεδιασμός προέβλεπε την μείωση στο 50% των τεκμηρίων διαβίωσης.

Click4more Μείωση ενοικίου: Πληρώνονται τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Όλη η απόφαση

Σύμφωνα πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναστείλει για τουλάχιστον ένα χρόνο την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους εκείνους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο θα αφορά εκείνους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και στους επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Τα τεκμήρια αποτελούν για τους φορολογούμενους μία μεγάλη παγίδα και ειδικά για το 2020 η παγίδα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλο μέρος φορολογουμένων, να έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, λόγω της κρίσης και να κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

Η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει να πέσει σε αυτή προτιμά να χάσει ένα μικρό μέρος εσόδων, παρά να βρεθεί μπροστά σε αδικίες που θα αμαυρώσουν την προσπάθεια που καταβάλει να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή φόρων, μπορεί να γίνει χωρίς να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αντίθετα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία μόνιμη κατάργηση και αυτό αν μη τι άλλο απαιτεί χρόνο και μία τεκμηριωμένη άποψη γιατί γίνεται αυτή η κίνηση. Και τίποτε από τα δύο δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Ας δούμε τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα:

  • Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: 3.000 ευρώ.
  • Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: 5.000 ευρώ
  • Τεκμήριο αυτοκινήτου: Ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα.
  • Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.

Παράλληλα για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης ή των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» κάθε φορολογούμενου λαμβάνονται, ειδικότερα, υπόψη:

  • Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
  • Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης.
  • Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

To άρθρο Ο κορονοϊός φέρνει πιο γρήγορα την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *