Ο κορονοΐός μπορεί να «χτυπήσει» ακόμα και τους αρουραίους των υπονόμων

Υγεία

Οι αρουραίοι των υπονόμων μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό – και με τη σειρά τους πιθανώς να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους – αποκαλύπτει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα στα τρωκτικά που ζουν στο δημοτικό αποχετευτικό σύστημα και σε άλλα μέρη της Νέας Υόρκης, όπως τα πάρκα.

Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι αρουραίοι μπορούν να μολυνθούν από όλες τις γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού, τωρινές και παλαιότερες (Όμικρον, Άλφα, Δέλτα).

Οι αρουραίοι έχουν… σχεδόν καταλάβει τη Νέα Υόρκη. Στην μεγαλούπολη των ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν περίπου 8 εκατομμύρια τέτοια τρωκτικά. Η παρουσία τους είναι έντονη και σε πολλές άλλες πόλεις και αστικές αμερικανικές κοινότητες.

Οι αρουραίοι αυτοί έχουν ουκ ολίγες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους και φαίνεται ότι πλέον μπορούν να κολλήσουν τον κορονοϊό και να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους.

Είχαν προηγηθεί δύο μελέτες, μία στην Ευρώπη (Βέλγιο) και μία στην Ασία (Χονγκ Κονγκ), οι οποίες είχαν βρει ενδείξεις ότι οι αρουραίοι είναι δυνατό να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Η νέα μεγαλύτερη αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό έχει συμβεί με όλες τις παραλλαγές του ιού και συνεχίζει συνεπώς να ισχύει και στην περίπτωση της Όμικρον.

«Θετικό στον κορονοϊό το 16,5%

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Γουάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, έστησαν παγίδες σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από τους υπονόμους της Νέας Υόρκης. Συλλέχθηκαν έτσι και αναλύθηκαν δείγματα από 79 τρωκτικά. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 13 αρουραίοι (το 16,5% του συνόλου).

«Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω επιτήρηση του κορονοϊού στους πληθυσμούς των αρουραίων για μια πιθανή δευτερογενή μετάδοση του κορονοϊού από τα ζώα αυτά στους ανθρώπους. Γενικά, η έρευνα μας σε αυτό το πεδίο δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες των ανθρώπων και είναι σημαντικό να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο δρ Γουάν.

«Πρέπει να παρακολουθούμε τον κορονοϊό στους αρουραίους για να δούμε αν ο ιός κυκλοφορεί και εξελίσσεται σε νέα στελέχη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

To άρθρο Ο κορονοΐός μπορεί να «χτυπήσει» ακόμα και τους αρουραίους των υπονόμων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *