Ο Δένδιας κατέθεσε στον Γκουτέρες την ελληνική υποψηφιότητα για το ΣΑ του ΟΗΕ

Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres στη Νέα Υόρκη – Τι συζήτησαν

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η συζήτηση εστίασε επίσης στις ελληνικές υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, στην προεδρία του ΓΣ του ΟΗΕ το 2035 και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030.

Ο υπουργός συναντήθηκε για μια ακόμη φορά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres. Ο εθιμοτυπικός λόγος της επίσκεψής στον Γενικό Γραμματέα ήταν η ανακοίνωση για την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Κατ’ αρχάς, όπως πάντα, το Κυπριακό, τη δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλα πολλά. Νομίζω ήταν μια θετική συνάντηση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, σας είπε κάτι ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με τον διορισμό Απεσταλμένου;

Νίκος ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, η κα Rosemary DiCarlo είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία – δεν ξέρω αν έφυγε τις τελευταίες ώρες. Ο Γενικός Γραμματέας περιμένει τη δική της αναφορά πριν συνεννοηθεί για τα περαιτέρω βήματα. Ξαναλέω, η Ελλάδα αυτό που κάνει είναι να ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα για να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε ο Γενικός Γραμματέας για την αίτηση της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Νίκος ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας καλοδέχθηκε το φυλλάδιο και την υποψηφιότητα. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να πάρει θέση σε αυτό. Αλλά, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν τον είδα δυσαρεστημένο.

Σχετικές ειδήσεις

Δένδιας: «Η ζεστασιά της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ είναι κάτι εκπληκτικό»

Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – Βλέπει τον γγ του ΟΗΕ

Δένδιας: Η επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη προκαλεί τον αποτροπιασμό όλων μαςΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *