Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα βοηθήσει στον σχεδιασμό ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τις καταστροφές

Διεθνή

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι, σχεδιάζοντας το περίγραμμα της εργασίας μιας ειδικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που συντονίζει το πρόγραμμα.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που σφυροκοπείται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, θα είναι στην εμπροσθοφυλακή της εκστρατείας, δήλωσαν ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοβ και ο Νόρμαν Φόστερ στις παρουσιάσεις μέσω βιντεοσύνδεσης στη Γενεύη.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδυάσουμε τις καλύτερες, τις πιο αγαπημένες πλευρές μιας πόλης με την πόλη του μέλλοντος, η οποία έχει περιγραφεί σε μένα πολύ ευφραδώς από τον δήμαρχο», δήλωσε ο Φόστερ στα έργα του οποίου περιλαμβάνονται ο πύργος “Gherkin” του Λονδίνου και τα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Ιγκόρ Τερέχοφ δήλωσε πως το σημείο εστίασης θα είναι να αναπτυχθούν μοναδικές γειτονιές και βιομηχανικά πάρκα υψηλής τεχνολογίας για να δοθεί μια νέα “αίσθηση” στην πόλη.

«Περίπου το 25% του αποθέματος κατοικιών της πόλης του Χαρκόβου είναι τώρα κατεστραμμένο επειδή οι βομβαρδισμοί του Χαρκόβου δεν έχουν ακόμη σταματήσει», τόνισε ο Ουκρανός δήμαρχος.

Εγκαταστάσεις υποδομών, διοικητικά κτίρια, σχολεία και νηπιαγωγεία θα πρέπει επίσης να ξαναχτιστούν.

Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η εργασία για την εκπόνηση του σχεδίου (master plan) του Χαρκόβου, το οποίο αξιωματούχοι είπαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ουκρανικές πόλεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα, έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 11 εκατομμύρια άλλους και έχει ισοπεδώσει πόλεις και χωριά.

Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία ειδική επιχείρηση προκειμένου να αφοπλίσει την Ουκρανία και να την προστατεύσει από τους φασίστες. Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του λένε πως είναι ένα ψευδές πρόσχημα για να εξαπολύσει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.