Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να το πουλά

Διεθνή


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022, 11:48

Η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά, κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20.

Η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν. Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσει και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική, όσο και στην ενεργειακή κρίση», η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022, 11:48

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *