Ολοκληρώθηκε η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη-Μαγικές εικόνες

Διεθνή


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, 17:32

Ολοκληρώθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης που ήταν ορατή εν μέρει μόνο από την Ευρώπη, αλλά καθόλου από την Ελλάδα.

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης περιορίστηκε στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο ήταν μερικώς ορατό από τις ΗΠΑ αλλά και μέρος της Ευρώπης.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το φαινόμενο:

Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας -AP Photo/Dmitri Lovetsky

H πλατεία Trafalgar στο Λονδίνο / AP PhotoΒαλτιμόρη / AP PhotosH δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στην Οττάβα του Καναδά / Sean Kilpatrick/The Canadian Press via APΝέα Υόρκη / AP Photos


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, 17:33

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *