Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν για πέμπτη ημέρα

Οικονομία

Εν αναμονή των προτάσεων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν σήμερα για πέμπτη συναπτή ημέρα. 

Αιτία της θετικής εξέλιξης είναι κατά κύριο λόγο τα ευχάριστα νέα των τελευταίων ημερών για την πληρότητα των ευρωπαϊκών ταμιευτήρων που λειτουργούν κατευναστικά σε κάθε ανησυχία για τη νέα διακοπή της παροχής του καυσίμου μέσω του Nord Stream 1.

Στη Γερμανία, άλλωστε, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες κατά 54% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Εχουν υποχωρήσει στα 486 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 1.000 ευρώ στα οποία είχαν εκτοξευθεί προ ημερών. Οι τρέχουσες τιμές είναι, πάντως, και πάλι περίπου 10 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Στους παράγοντες που συνέδραμαν στην πτώση της τιμής συγκαταλέγονται η μείωση της ζήτησης για το καύσιμο αλλά και η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, ακόμη κι αν διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου μετά τον Σεπτέμβριο, η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων της Ευρώπης θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν οι τιμές υπό έλεγχο αν η ζήτηση παραμένει μειωμένη κατά 10% και συνεχιστούν οι εισαγωγές LNG. Η Citigroup υπολογίζει πως στη διάρκεια του Αυγούστου η κατανάλωση αερίου στην Ευρώπη σημείωσε πτώση 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.