Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «ασπίδα» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Οικονομία

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε χθες από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Τα σενάρια έχουν αποτιμήσεις την τακτική που ακολουθεί η Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα δέκα εξ αυτών να βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και η Γερμανία σε συναγερμό.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Στη βάση αυτή, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ελλάδα με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.