Οι επικεφαλής των CIA και SVR συναντήθηκαν στην Τουρκία και συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα

Διεθνή

ΗΠΑ και Ρωσία πραγματοποιήσαν την πρώτη υψηλού επιπέδου απευθείας επαφή τους, που έχει γίνει γνωστή, από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς οι επικεφαλής της CIA και SVR συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκία.

Τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα (17.11.2022) ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν «θέματα ευαίσθητης φύσης» και διευκρινίζοντας ότι «η επαφή έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

Ειδικότερα, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, συνάντησε τον αρχικατάσκοπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Ναρίσκιν για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα, στην πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο χωρών από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπερνς έχει διατελέσει και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και είχε σταλεί στη Μόσχα από τον Τζο Μπάιντεν στα τέλη του 2021 ώστε να επιστήσει την προσοχή στον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ενίσχυση των στρατευμάτων της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία.

«Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα», είπε ο Ριαμπκόφ στο RTV1. «Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους».

Ο Ριαμπκόφ είπε πως άλλη μια επαφή με τις ΗΠΑ θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

To άρθρο Οι επικεφαλής των CIA και SVR συναντήθηκαν στην Τουρκία και συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *