Οι επιδράσεις των γευμάτων φυτικής και ζωικής προέλευσης στον κορεσμό και τη διάθεση

Υγεία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 08:40

Ζήσης Ψάλλας

Τι επίδραση έχουν τα γεύματα με βάση τα φυτά στη διάθεση και στο αίσθημα κορεσμού σε σύγκριση με τα γεύματα με βάση τα ζώα; Οι νευροεπιστήμονες στο MPI CBS, της Λειψίας, το διερεύνησαν αυτό σε τρεις μελέτες που βασίζονταν σε smartphone σε πάνω από 400 πανεπιστημιακές καφετέριες σε όλη τη Γερμανία και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο npj Science of Food.

Οιι φυσιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες της κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφείς. Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από ένα γεύμα φυτικής προέλευσης σε σύγκριση με ένα γεύμα με βάση τα ζώα; 

«Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες σχετίζονται με βελτιωμένη σηματοδότηση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, υποθέσαμε ότι ένα γεύμα φυτικής προέλευσης θα προκαλούσε υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και διάθεσης σε σύγκριση με ένα γεύμα με βάση τα ζώα», λέει η Evelyn Medawar, η οποία κάνει έρευνα για λήψη αποφάσεων για τα τρόφιμα στο Ινστιτούτο Max Planck.

Σε τρεις μεγάλης κλίμακας μελέτες που βασίζονται σε smartphone, πάνω από 16.300 ενήλικες συμμετείχαν από περισσότερες από 400 πανεπιστημιακές καφετέριες σε όλη τη Γερμανία. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή iMensa, οι συμμετέχοντες όχι μόνο βαθμολόγησαν τα πιάτα ως προς τη γεύση, αλλά χρησιμοποίησαν και emoji για να αναφέρουν τη διάθεσή τους και το αίσθημα της πείνας πριν και μετά την κατανάλωση του γεύματος.

«Τα άτομα που επέλεξαν ένα γεύμα με βάση τα φυτά ανέφεραν ελαφρώς καλύτερη διάθεση πριν από το γεύμα και μικρότερη αύξηση της διάθεσης μετά το γεύμα σε σύγκριση με άτομα που επέλεξαν ένα γεύμα με βάση τα ζώα», είπε η Medawar. «Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες επηρέασε επίσης τον κορεσμό μετά το γεύμα, αν και ελάχιστα, ενώ η βαθμολογία φύλου και γεύσης είχε ισχυρή επίδραση στον κορεσμό και τη διάθεση γενικά».

«Συνολικά, δεν βρήκαμε βαθιές επιδράσεις των γευμάτων φυτικής προέλευσης έναντι ζωικών γευμάτων στον κορεσμό και τη διάθεση», συνόψισε η Medawar. Τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι από τα γεύματα που επιλέχθηκαν στις καφετέριες, το 55% ήταν ζωικής προέλευσης και το 45% ήταν χορτοφαγικά ή vegan. Η ζήτηση για πιάτα φυτικής προέλευσης στις γερμανικές καντίνες είναι επομένως πολύ υψηλή. Ωστόσο, η γευστικότητα και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των πιάτων με βάση τα φυτά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 08:40

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *