Οικονόμου για το κύμα κακοκαιρίας: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Πολιτική

Με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας», τόνισε.

«Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του κ. Στυλιανίδη με συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής:

Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, ήδη έχει συμβεί αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες σε συγκεκριμένες περιοχές», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Επεσήμανε ακόμη ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα υπάρχει εκ των προτέρων η κατάλληλη διασπορά έτσι ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι «από χθες το βράδυ λειτουργούν ενιαία επιχειρησιακά κέντρα στις περιοχές που υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς».

Ο κ. Οικονόμου ασχολήθηκε ακολούθως με την πορεία της Οικονομίας και της Απασχόλησης, λέγοντας: «Το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας, αποδίδει. Παρά την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία αποτελεί κοινή εκτίμηση όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και προσδιορίζονται κοντά στο 6% του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη αυτή έχει ως κέντρο τον άνθρωπο. Όσα σχεδιάζουμε, όσα πράττουμε στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην υποστήριξή τους, ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες που ζούμε και με την ενεργειακή κρίση και με το κύμα ανατιμήσεων. Στοχεύουν στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδος.

Παρά την υγειονομική κρίση, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όχι μόνο διασφάλισαν αλλά και συνέβαλαν αποτελεσματικά στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας», τόνισε.

O κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων προκειμένου να εργαστούν στις νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν από την Pfizer στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει τις δυο χώρες. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση αν η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιέχει και ευέλικτες διατάξεις ως προς την προσθήκη και νέων τοποθεσιών απάντησε ότι απέχουμε λίγες ώρες από την υπογραφή της και στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά, θα προκύψουν οι απαντήσεις για όλα. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία πενταετούς επέκτασης.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα καταθέσει δική της πρόταση για εξεταστική ή θα ζητήσει διεύρυνση της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θέλουμε να συζητηθεί η ουσία αυτών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του λόγους σε όλο το εύρος από το 2015 και μετά. Το διαδικαστικό θα βρεθεί. Αν όλοι εννοούμε πως θέλουμε ξεκάθαρα να δούμε τι έγινε από το 2015 και μετά, το διαδικαστικό δεν θα είναι πρόβλημα, να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο», απάντησε.

Είπε επίσης ότι είναι ξεκάθαρα τρία πράγματα. «Είναι σαφές ότι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παραθέσει πειστικό πολιτικό λόγο για τα μεγάλα ζητήματα τον οδηγεί να χρησιμοποιεί εργαλεία του παρελθόντος. Δεύτερον, αν υπήρχε μία περίοδος που επιδιώχθηκε χειραγώγηση των ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, αυτή ήταν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τρίτον, είναι σαφές ότι αυτό που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας», συνέχισε.

Ο κ. Οικονόμου επ’ αυτού πρόσθεσε πως οι πολίτες σήμερα πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές, βλέπουν εντελώς διαφορετική εικόνα στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, παρακολουθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, βλέπουν μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις.

«Η Ελλάδα προχωράει μπροστά χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Εκεί οφείλεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο κόσμος συνειδητοποιεί τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε.

Ρωτήθηκε επίσης για το σύστημα ρυθμίσεων για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, και απάντησε πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν λεπτομέρειες.

«Πάντα η κυβέρνηση φροντίζει να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί και σε τρέχουσες υποχρεώσεις», ανέφερε.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Δείτε όλη την ενημέρωση

To άρθρο Οικονόμου για το κύμα κακοκαιρίας: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *