ΟΗΕ: Να επανέλθουν στην εξουσία οι πολίτες στο Σουδάν

Οικονομία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση στους Σουδανούς να επαναφέρουν στην εξουσία πολιτική κυβέρνηση, για να τερματιστεί η πολυδιάστατη οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα της Αφρικής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

«Η μετάβαση είναι λεπτή διαδικασία, ειδικά στο Σουδάν», επισήμανε ο κ. Τουρκ κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Χαρτούμ.

«Καλώ όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην πολιτική διαδικασία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί πολιτική κυβέρνηση στη χώρα και να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Σουδάν, από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, δεν σταματά να βυθίζεται ολοένα βαθύτερα στην πολιτική και οικονομική κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, την 25η Οκτωβρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, ο κ. Μπουρχάν παραμέρισε τους πολίτες που συμμετείχαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα στη δημοκρατία, έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας του Όμαρ Ελ Μπασίρ, τον οποίο ανέτρεψαν οι στρατηγοί του πιεζόμενοι αφόρητα μπροστά στον λαϊκό ξεσηκωμό το 2019.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, χιλιάδες Σουδανοί κατεβαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας την καταστολή που εκτιμάται πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 120 ανθρώπους.

Ο κ. Τουρκ, που έφθασε στο Σουδάν την Κυριακή, συναντήθηκε με διάφορους αξιωματούχους και παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπουρχάν. Στηλίτευσε την αιματηρή καταστολή των πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις αξιώνοντας δημοκρατία.

«Ζήτησα από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να αρχίσουν διάλογομε διάφορες κοινότητες και να αποδεχτούν ότι προβάλλουν θεμιτές διεκδικήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σάββατο, παραμονή της επίσκεψής του, χιλιάδες ισλαμιστές, οπαδοί της δικτατορίας του Μπασίρ, διαδήλωσαν μπροστά στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Χαρτούμ για δεύτερη φορά σε δυο εβδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεθνή «ανάμιξη» στη χώρα με σκοπό να ξαναρχίσει η μετάβαση του Σουδάν προς τη δημοκρατία.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *