ΟΗΕ: Ζήτησε από Ισραήλ και Παλαιστίνους να σταματήσει «αμέσως» η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Διεθνή

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να βάλουν «αμέσως» ένα τέλος στην άνοδο της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η έκκληση του ΟΗΕ έρχεται μετά το νέο λουτρό αίματος από την χθεσινή (7.3.2023) επιδρομή του Ισραήλ στην περιοχή που στοίχισε τη ζωή σε έξι Παλαιστινίους.

«Έχουμε εισέλθει σε ένα κύκλο βίας που οφείλει να σταματήσει αμέσως», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τορ Βένεσλαντ, με αφορμή την εκρηκτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας (των ΟΗΕ) ζήτησε ομόφωνα από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνους να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη πρόκλησης και υποκίνησης της βίας και από κάθε εμπρηστική δήλωση», προσθέτει ο διπλωμάτης επαναλαμβάνοντας τη δήλωση αυτού του θεσμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Φεβρουαρίου.

Αυτή η νέα έκκληση διατυπώνεται την επομένη σφοδρών μαχών στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ο Αμπντέλ Φάταχ Χουσέιν Χρούσαχ, μέλος του ένοπλου κλάδου του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο οποίος κατηγορείται ότι στις 26 Φεβρουαρίου σκότωσε δύο νεαρούς Ισραηλινούς.

Ο Βένεσλαντ εξέφρασε την «ανησυχία» του γι’ αυτές τις βίαιες συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν ισχυρή αντίσταση και κατέφυγαν σε χρήση φορητών εκτοξευτήρων ρουκετών εναντίον πολυκατοικίας στην οποία είχε καταφύγει ο Χρούσαχ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χρούσαχ ήταν ο δράστης της επίθεσης που στις 26 Φεβρουαρίου στοίχισε τη ζωή σε δύο αδελφούς που κατοικούσαν σε εβραϊκό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, εδάφους που βρίσκεται από το 1967 υπό ισραηλινή κατοχή.

Ο Βένεσλαντ χαρακτήρισε αυτό το διπλό φόνο «τρομοκρατική επίθεση» και καταδίκασε τις «παλαιστινικακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών». Ωστόσο καταδίκασε επίσης «τη βία των (ισραηλινών) εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων». «Όλοι οι άμαχοι πρέπει να είναι προστατευμένοι από τη βία», υπογράμμισε.

To άρθρο ΟΗΕ: Ζήτησε από Ισραήλ και Παλαιστίνους να σταματήσει «αμέσως» η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *