ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για «αποκλιμάκωση» στο Ιράκ

Διεθνή


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, 03:09

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Δευτέρα σε «αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε όλα τα μέρη να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» μετά το χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Ο κ. Γκουτέρες «παρακολουθεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ», κατά τη διάρκεια των οποίων «διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτήρια», ανέφερε στο κείμενο ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητεί από όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή της βίας», συνέχισε.

«Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη και όλους τους παράγοντες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε ειρηνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Η Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης βυθίστηκε στο χάος χθες βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Μοκτάντα Σαντρ ότι «αποσύρεται» από την πολιτική. Τουλάχιστον δεκαπέντε οπαδοί του σιίτη ηγέτη σκοτώθηκαν από σφαίρες και πάνω από τριακόσιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Τουλάχιστον επτά όλμοι έπληξαν την θεωρητικά αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο όπου εδρεύουν κυβερνητικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό θυμάτων.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, 03:09

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.