Ναι, είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, αλλά γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι;

Οικονομία

Εάν δοκίμαζες να προσθέσεις τον αριθμό των διαδικτυακών φίλων ή των ακολούθων που διαθέτεις σε κάθε λογαριασμό σου στα social media, μαζί με τις επαφές σου από τις λίστες του Viber και του WhatsApp, θα συνειδητοποιούσες πως ενώ έχεις τη δυνατότητα να αλληλεπιδράς με χιλιάδες άτομα, εσύ απλώς αναπαράγεις τις ίδιες κουβέντες με τα ίδια πάντα άτομα, επιλέγοντας απλώς μία διαφορετική πλατφόρμα κάθε φορά. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αν οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνείς καθημερινά μέσω των κοινωνικών δικτύων, ανήκουν στον στενό φιλικό ή οικογενειακό σου κύκλο, η ποιότητα της επικοινωνίας σου μαζί τους περιορίζεται συχνά σε μία πρόχειρη περιγραφή της ημέρας που έφυγε, του αυριανού σου προγράμματος ή σε έναν… καταιγισμό inside jokes και gifs.

Αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω και ανήκοντας στη γενιά του MySpace, του Hi5 και του «θρυλικού» MSN, οφείλω να ομολογήσω πως μερικές φορές, αναπολώ τα βράδια που ξεροσταλιάζαμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ανταλλάσσοντας τραγούδια και σκέψεις, ακόμη και αν ο αριθμός των επαφών μας, ήταν σαφώς μικρότερος, σε σχέση με σήμερα. Βλέπεις, ακόμη και αν η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από τις αρχές των 00s και πλέον, με λίγα «αγγίγματα» στις οθόνες των smartphone μας, μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με όποιον θέλουμε, όποτε το θέλουμε, οι περισσότεροι από εμάς, νιώθουμε διαρκώς μόνοι, σε έναν κόσμο γεμάτο συνδεδεμένους χρήστες. Ουσιαστικά, παρά το γεγονός ότι τα κινητά μας έχουν γίνει «κομμάτια» των εαυτών μας και τα social media έχουν εξελιχθεί σε μία προέκταση της πραγματικής μας ζωής, κατά βάθος είμαστε πιο disconnected και αποξενωμένοι από ποτέ.

Όπως έμαθα πρόσφατα, λοιπόν, αυτό το «φαινόμενο» έχει όνομα και εν έτει 2021, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Ο λόγος για την κρυμμένη μοναξιά. Ωστόσο, προτού τα «βάψεις» μαύρα και βιαστείς να διαγράψεις όλους τους λογαριασμούς σου από τα SoMe ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να ξέρεις πως υπάρχει και άλλος, πολύ πιο ωφέλιμος τρόπος να αντισταθείς στο «ρεύμα» της εποχής και αυτός είναι το #ProjectUnLonely, ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Lipton και μας παρακινεί τώρα να αρχίσουμε να δημιουργούμε ακόμη πιο ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γύρω μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Το πώς θα γίνεις και εσύ μέρος αυτού του κινήματος ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά, θα το ανακαλύψεις αμέσως.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.grΠηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *