Νίκη Κεραμέως: Πιθανό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για φοιτητές – Το 74% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί

Ελλάδα

Νίκη Κεραμέως

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φοιτητές να εισέρχονται στα πανεπιστήμια είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με εργαστηριακά τεστ άφησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Και τα ΑΕΙ θέλουν η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε όλους τους όρους με το οποίο θα γίνει αυτό εφικτό».

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί πάνω από το 74% των εκπαιδευτικών στα σχολεία και όπως είπε «τους ευχαριστούμε δημοσίως, είναι ένα τεράστιο βήμα, αλλά δεν φτάνει, χρειαζόμαστε και άλλους» και απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να αξιοποιήσουν το «υπερόπλο» κατά της πανδημίας. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς στα παιδιά 12 με 17 ετών η υπουργός Παιδείας δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Αφενός υποστήριξε πως ακολουθώντας τη λογική της επιτροπής τα εμβολιασμένα παιδιά δεν θα κάνουν τεστ όπως τα πλοία, αφετέρου έσπευσε να τονίσει πως τα σελφ τεστ θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα σχολεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «1 στα 2 κρούσματα στη χώρα το ανακαλύπταμε από σελφ τεστ».

Η υπουργός τόνισε πως έχει δοθεί ευρωπαϊκή έγκριση για εμβολιασμό από τα 12 εδώ και αρκετό καιρό, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία Ισπανία εφαρμόζουν τον εμβολιασμό στα παιδιά. 

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής σημείωσε το εξής: «Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις… Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες».

Διευκρίνισε ότι «κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας… Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν». 

Τόνισε πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, για παράδειγμα αρχιτεκτονικές σχολές επέλεξαν να πάνε ψηλά, άλλες επέλεξαν να πάνε πιο χαμηλά. Η υπουργός μάλιστα πρόσθεσε πως αν το υπουργείο ικανοποιούσε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων στο ακέραιο θα είχαμε -40% φοιτητές στα ΑΕΙ. 

Διευκρινίσεις για το μηχανογραφικό δελτίο

Σημειώνεται πως η υπουργός τόνισε ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν δυο επιλογές στο μηχανογραφικό, 1η επιλογή Πανεπιστήμια μέσω Πανελλαδικών, 2η επιλογή το παράλληλο μηχανογραφικό για έγγραφη σε δημόσιο ΙΕΚ με τα παιδιά να ακολουθήσουν το δρόμο της κατάρτισης. 

Εξήγησε πως στο παράλληλο μηχανογραφικό υπάρχουν θέσεις για web designers, web developers, τεχνικούς τουριστικών επαγγελμάτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και έχουν από φέτος δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού και να δουν έτσι μια προοπτική. 

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο

Τόνισε πως από Σεπτέμβρη ξεκινούν τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τις επόμενες εβδομάδες πραγματοποιούνται οι πρώτοι διορισμοί – 11.700 – στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια και θα είναι στα σχολεία μας από 1ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, θεσμοθετούνται οι οριζόντιες επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς, διπλάσια πρότυπα  και πειραματικά σχολεία, τα πρώτα πρότυπα επαγγελματικά στην ιστορία, όλα αυτά από το Σεπτέμβριο. 

«Στο ν/σ που συζητάμε σήμερα φεύγουμε από τη λογική του ενός βιβλίου, θα έχει ο εκπαιδευτικός δύο ή τρία να επιλέξει. Όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη όποτε φεύγουμε από την αποστήθιση και συνδυάζουμε πηγές» ανέφερε για τα βιβλία.

 

Τέλος, μίλησε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και επικαλέστηκε έρευνα σύμφωνα με την όποια 7,5/10 πολίτες θέλουν αξιολόγηση, 9/10 θέλουν νέες δεξιότητες, 7,5/10 ελαχίστη βάση εισαγωγής.

To άρθρο Νίκη Κεραμέως: Πιθανό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για φοιτητές – Το 74% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *