Νέος τυφώνας κατηγορίας 3 απειλεί το Ακαπούλκο, στη δυτική ακτή του Μεξικού

Υγεία

Νέος τυφώνας κατηγορίας 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, απειλεί την Ακαπούλκο, τουριστική πρωτεύουσα της δυτικής ακτής του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, προειδοποίησε χθες Τρίτη το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

Το NHC φοβάται πως ο τυφώνας θα έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, θα κατατάσσεται «στην κατηγορία 4», που χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη», όταν φθάσει στο έδαφος. Ο τυφώνας, που βαφτίστηκε Ότις, βρισκόταν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 185 χλμ. νότια του Ακαπούλκο, στον Ειρηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η λουτρόπολη.

Η κυβερνήτρια Έβελιν Σαλγάδο τόνισε στη σημασία που έχει ο συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».

Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.

Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που είχε βαφτιστεί Πατρίσια, τον Οκτώβριο του 2015, με ανέμους 325 χιλιομέτρων την ώρα, δεν είχε προκαλέσει πάντως σοβαρές υλικές ζημιές, αφού είχε φθάσει στο έδαφος σε ορεινή, ακατοίκητη περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο κυκλώνας Ίνγκριντ στον Κόλπο του Μεξικού και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλητταν ταυτόχρονα τη χώρα. Η αλληλεπίδρασή τους προκάλεσε «ιστορικό» φαινόμενο, που «είχε να καταγραφεί από το 1958», σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, οι οποίες είχαν κάνει λόγο εκείνη τη χρονιά για τουλάχιστον 157 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων κατολισθήσεων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *